Från Fittja ska man i sommar kunna ta bussen över till Ekerö, via färjeläget i Slagsta. Foto: Daniel Cannervik

Ny busslinje till Ekerö startar i sommar

Snart kan Botkyrkaborna ta bussen över Mälaren till Ekerö. I augusti ska nämligen de första bussarna rulla över med färjan från Slagsta.

  • Publicerad 17:38, 24 maj 2019

Den nya busslinjen mellan Fittja och Ekerö centrum har varit lovad länge. Regionens trafiknämnd avsatte förra året pengar och har sedan dess sagt sig vara redo att sjösätta busstrafiken.

Men på Slagstasidan behövs färjeläget anpassas för att bussarna ska kunna åka på och av och frågan var varit vem som ska ansvara för det, vilket har fördröjt trafikstarten.

Men nu är parterna överens. Den 19 augusti sätts den helt nya busslinjen i trafik mellan Ekerö centrum och Fittja.

– Det är ett glädjande stort steg framåt att kunna ge ett konkret startdatum, något som många pratat om och utrett blir nu verkstad, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) till MälaröDirekt.

Temporär lösning

Lösningen med korta bussar blir tillfällig i väntan på en mer permanent motsvarighet, när de nödvändiga åtgärderna i Slagsta har åtgärdats.

– Vi kan med all säkerhet säga att det finns en potential i den här busslinjen. Den kommer också att bli väldigt viktig när Trafikverket sätter igång på allvar med de stora avstängningarna med anledning av ombyggnaden av Ekerövägen. Då måste vi bidra med andra kollektivtrafiklösningar, säger Kristoffer Tamsons.

Detaljer kring linjens turtäthet och exakta dragning är ännu inte klara, men SL kommer att återkomma om det inom kort.