Foto: Daniel Cannervik

Ny busslinje till Fittja startar i sommar

Efter flera års väntan blir det till sist en busslinje via färjan. I augusti ska de första bussarna rulla mellan Ekerö centrum och Fittja.

  • Publicerad 16:28, 24 maj 2019

Det är ett glädjande stort steg framåt .

Regionens trafiknämnd avsatte förra året pengar för att etablera den i flera år utlovade och utredda busslinjen över Vårbyfjärden och har sedan dess sagt sig vara redo att sjösätta busstrafiken.

Därefter har det varit en fråga om vem som ska ansvara för de åtgärder som behövs vid Slagstaläget för att ledbussarna ska kunna åk på och av färjorna. Därmed har trafikstarten dröjt.

Men det var bråttom. När det under vintern stod klart att framkomligheten på Ekerövägen kan komma att försämras kraftigt med anledning av de närmaste årens ombyggnad behövdes snabbare åtgärder.

Och nu är parterna överens. Den 19 augusti sätts den helt nya busslinjen i trafik mellan Ekerö centrum och Fittja.

– Det är ett glädjande stort steg framåt att kunna ge ett konkret startdatum, något som många pratat om och utrett blir nu verkstad, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) till MälaröDirekt.

I väntan på en mer permanent motsvarighet blir det till att börja med en tillfällig lösning med korta bussar, som klarar nuvarande infrastruktur.

Överenskommelsen undertecknades på torsdagen.

– Vi kan med all säkerhet säga att det finns en potential i den här busslinjen. Den kommer också att bli väldigt viktig när Trafikverket sätter igång på allvar med de stora avstängningarna med anledning av ombyggnaden av Ekerövägen. Då måste vi bidra med andra kollektivtrafiklösningar.

Detaljer kring linjens turtäthet och exakta dragning är ännu inte klara, men SL kommer att återkomma om det inom kort.

Och man ska kunna åka på SL-kortet?

– Jajemen, säger Kristoffer Tamsons.

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt