Vive la France. Vincent Tallec vill klä SOFO som den franska arbetarrörelsen. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Ny butik för franska arbetarkläder på Södermalm

Sacre bleu! Vincent Tallec pysslar inte med mode – han säljer arvegods. Som kliar. På Skånegatan öppnar han en butik specialiserad på franska arbetarkläder. Premiär nu i helgen.

  • Publicerad 11:30, 31 jan 2020

Det här är inte en affär för den som vill ha sista skriket från stritan. Modernaste plagget på klädställningarna är en design från 1950-talet. Och då är ursprunget ändå 30 år äldre än så. Det är en så kallad överskjorta: en skjorta för att ha ovanpå dina vanliga kläder medan du kånkar på fabriken.

– Eller titta här. En caban, skepparkavaj på svenska, designad på 1880-talet. Den är otroligt snygg, men när man skapade den tänkte man bara på funktion för en sjöman, inte på utseendet, förklarar Vincent Tallec.

"Skånegatan är perfekt"

Vid Nytorget har han startat L'Usine Bleue, den blå fabriken. Under hösten har han kört pop up på Store & stories längre upp på gatan, men då affärsidén med importerade franska arbetarkläder gick mycket bättre än förväntat har det nu blivit en egen adress. Här ska fransmannen, som bott i Sverige sedan 1995, kränga kläder till slutet av sommaren. Sedan får Vincent Tallec se om det blir en fortsättning.

– Skånegatan är perfekt för mig, mitt i hipsterns epicenter. Men jag har upptäckt att min målgrupp är mycket bredare än bara hipsters. Jag har också haft många pensionärer som kommer ihåg något märke de köpte när de var i Frankrike på 70-talet.

Loggan med den knuta näven är inspirerad av 68-rörelsen. Och när han är ledig står det inte "stängt" på skylten, utan "on strike", inspirerat av den franska arbetarrörelsen.

"Kliar som fan"

För Vincent Tallec är det viktig att bygga en relation till kläderna, att det är jackor och skjortor som ska hålla för att användas varje dag i 20, 30 år, och som barnen kan ärva. Han håller tidlös design, inte dagsaktuellt mode, som sin passion.

– Den här fiskartröjan är en 400 år gammal modell. Den kliar som fan! Men håller för evigt. Jag har en själv, och min pappa är inne på sitt livs andra exemplar.

L'Usine Bleues öppnar nu på lördag den 1 februari.

INSÄNDARE. "Att lajva arbetarklass för att sälja dyra plagg är ett hån"