En tur med pendelbåten från Ekensberg till Klara Mälarstrand. Foto: Ylva Bergman

Ny cykel-pendelbåt införs i sommar

Snart kan du cykelpendla med båt in till stan. I sommar får linje 89, som trafikerar bland annat Ekensberg, Lilla Essingen och Klara Mälarstrand, en båt som rymmer 30 cyklar.

  • Publicerad 11:30, 22 feb 2019

Pendelbåtsresenärerna i bland annat Ekensberg och Lilla Essingen kan vänta sig ett helt nytt fartyg inför sommarsäsongen 2019. Det är Blidösundsbolaget, som kör båtlinje 89 åt SL, som har köpt in en ny båt.

Så efterlängtat är beskedet om pendelbåten mellan Ekerö och Klara Mälarstrand

Det nya fartyget kommer att vara specialbyggt för att kunna ta ombord cyklar på ett bättre sätt. Det blir 24 meter långt, sex meter brett och kommer att ha plats för 30 cyklar, och totalt 190 passagerare. Maxfarten blir 18,5 knop.

– Vi har märkt att resenärerna mer och mer vill kunna kombinera flera olika transportsätt i sin dagliga resa. Det är därför vi har bestämt oss för att satsa på ett enklare cykelställsystem ombord på båten så att fler kan ta med sig cykeln, säger Niklas Oscarsson, affärschef på Blidösundsbolaget AB.

Populär pendelbåt får kraftigt utökad turlista

Måtten på båten är också anpassade efter att fartyget ska kunna vända smidigt i kanalen vid Tappström på Ekerö. Ombord kommer finnas ett enkelt kafé, toaletter och wifi.   

Det nya fartyget ska vara på plats i mitten av juni.

Så tycker resenärerna om nya pendelbåten

Skiss på nya fartyget som ska trafikera båtlinje 89. Foto: Blidösundsbolaget AB