MER CYKEL. De närmsta fem åren ska 15 mil cykelväg anläggas i länet. Foto: Charlotte Årling

Ny cykelväg ska länka Tumba med Flemingsberg

En ny cykelväg planeras byggas i Fittja genom Alby ner mot Hallunda. När den är klar ska det gå cykelväg hela vägen från Flemingsberg till Salem.

  • Publicerad 15:47, 19 okt 2018

Cykelvägen som nu planeras börjar vid bron vid Botkyrkaleden och går söderut, ner mot Värdshusvägen och Postängsvägen i Fittja och slutligen ner till vid trafikplats Hallunda. Cykelvägen kommer att på Huddingesidan ansluta mot Flemingsberg och in mot Stockholm och på Botkyrkasidan mot Tumba via Hågelbyleden och vidare till Salem.

– Det som ska byggas är är cirka tre kilometer cykelväg. Det är en så kallad "missing link", och när det är på plats så kommer vi få ihop det hela med en schysst regionalstandard, säger Sebastian Roverano, trafikplanerare på Botkyrka kommun.

När cykelvägen kommer vara klar är ännu för tidigt att säga.

– Det är inte vi på kommunen som äger projektet utan det regionala cykelkansliet. Nu närmast väntar jag på den slutgiltiga rapporten om vad som ska göras på sträckan. Det är den regionala cykelkansliet som gör den studien och så förhåller vi oss till den, säger Sebastian Roverano.

150 kilometer - minst

Det regionala cykelkansliet presenterade nyligen sin plan för cykelinfrastrukturen i länet. 150 kilometer cykelväg ska byggas över de kommande fem åren och år 2030 är planen att hela länet ska vara sammankopplat i ett cykelvägnät.

På landstinget är man hoppfull att målet ska nås – och höjas.

–  Med all säkerhet kommer det byggas mer än så under de kommande fem åren. Kommunerna har bara inte hunnit fatta beslut om allt än. Det är oerhört glädjande att se och ett gott tecken, säger Gustav Hemming (C), miljölandstingsråd.

Hur Botkyrkas del av cykelvägarna ska bekostas har Sebastian Roverano inget svar på än.

– Men kostnadsfördelning i såna här projekt brukar vara 50 procent kommunala och 50 procent statliga pengar. Ibland kan en del av finansieringen också komma från det regionala cykelkansliet, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kort. Med det nya utredningsstråket ska avståndet mellan Hallundastråket och Glömstastråket/ Södertörnsstråket minska till cirka 3 kilometer. Foto: Regionala cykelkansliet

Plan. Så här är det tänkt att den nya cykelvägen ska kopplas samman med tre regionala cykelstråk. Foto: Regionala cykelkansliet

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.