Nytt lag. Flera föreningar går ihop för att bilda ett gemensamt Västerortslag som ska spela i damjuniorserien. Foto: Mikael Andersson

Ny damjuniorserie ska gynna hockeytjejerna

För att glappet mellan att spela ishockey som ungdom och senior inte ska bli för stort, rullas en ny damjuniorserie ut i Stockholmsregionen. Nu har flera ishockeyklubbar i Västerort gått ihop och bildat ett gemensamt lag.

  • Publicerad 16:30, 13 sep 2019

Den ishockeytjej som är över 15 år går vanligtvis upp direkt till seniorlaget, istället för att förbereda sig i ett juniorlag. Anledningen är att det helt enkelt inte finns något mellanting för tjejerna.

Nu startas en ny damjuniorserie i regionen för att motverka just det.

Peter Andersson, tävlingsansvarig på Stockholms ishockeyförbund, berättar att man har pratat i några år om att starta upp en damjuniorserie.

– Tillsammans med damkommittén och föreningarna i regionen (se faktaruta) prövar vi oss fram genom att starta den här serien i höst. De borde spela mot åldersmässigt mer jämbördiga tjejer, det är inte så kul att sitta i omklädningsrummet med dubbelt så gamla tjejer, eller killar för den delen, säger han.

Positiv. Magnus Larsson är sportchef för Hässelby Kälvesta och positiv till den nya damjuniorserien. Foto: Mikael Andersson

Nytt Västerortslag

Men det är inte det enklaste att starta upp ett lag med bara juniortjejer. Därför har klubbarna Göta Traneberg IK, Ekerö/Skå IK och Hässelby Kälvesta tillsammans gått ihop och bildat ett gemensamt matchlag för tjejer födda mellan 2005 och 2001.

Laget, som ska spela ihop i den nya serien, har ännu inget namn – men det ska gå i Västerortsanda.

– Det här ligger högt på agendan, det är fem, sex föreningar som startar upp såna här lag, och om vi inte följer efter och prioriterar flickhockeyn blir det inte av, säger Magnus Larsson, sportchef för Hässelby Kälvesta ishockey.

Göta Tranebergs sportchef Erik Tessmar håller med, och menar att det är viktigt att belysa hela tjejverksamheten inom klubben.

– Vi har 400 spelare, och cirka 30 av dem är tjejer. Vi som klubb vill verkligen ha upp flickantalet, men det är svårt att få nya tjejer att spela hockey. Därför har vi ett jättefint samarbete klubbarna emellan där vi satt ihop ett lag tillsammans som en form av Västerortslösning, säger han.

"Positiva vindar"

Den nya damjuniorserien drar igång under hösten, och tanken är att tjejerna ska fortsätta träna i sina egna klubbar, och bara spela matcher med det nya Västerortslaget.

– Serien är till för flickor födda -05 till -01, men är det en yngre tjej som är väldigt duktig, ska inte hennes talang stå tillbaka bara för att hon är yngre. Det här är ett sätt att behålla fler tjejer, och det blåser positiva vindar för flickhockeyn, säger Peter Andersson på Stockholms ishockeyförbund.

Damjuniorserien

Består av sex lag från Visby, Södertälje, Enköping, Haninge, SDE och Västerort.

Matcherna startar i slutet av oktober och pågår fram till slutet av februari.

Föreningarna ska själva komma överens om var matcherna ska spelas någonstans.

Visa merVisa mindre