KLARTECKEN. Ny har detaljplanen för de cirka 600 nya bostäder i Primusområdet funnit laga kraft. Foto: Andreas Enbuske/Sweco

Ny dom ger klart för rivning på Lilla Essingen

En ny dom avslår ett överklagande kring planerna för nya bostäder i Primus-området. Nu har detaljplanen vunnit laga kraft och byggbolaget har redan rivningslovet klart.

  • Publicerad 14:24, 9 jul 2018

Det är Oscar Properties, som tillsammans med Svenska Bostäder och Wästbygg Projektutveckling Stockholm AB, ska bygga nya bostäder i Primusområdet på Lilla Essingen. Nyligen anordnade byggbolaget, som ska bygga merparten av bostäderna, bland annat en gratisfestival på platsen för att locka folk till området och även marknadsföra sitt kommande projekt som går under namnet Primus Park.

Och snart sätter projektet igång efter många turer fram och tillbaka.

Oscar Properties nya knep: Bjudfestival

Själva detaljplanen antogs efter många om och men i mars i år. Men det var först nyligen som den vann laga kraft. Anledningen? En grupp som kallar sig Primusgruppen överklagade detaljplanen.

Rivningslovet är klart

Enligt staden kom överklagan in för sent och den avvisades därför, men enligt Primusgruppen postades den flera dagar innan deadline och de överklagade i sin tur stadens beslut.

Men Mark- och miljödomstolen gick på stadens linje och avslog deras överklagan av beslutet.

Och redan i höst kommer det börja märkas på platsen. Oscar Properties har sedan tidigare klart med rivningslov för befintliga fastigheter.

– Tanken är att börja riva befintligt hus och säljstarta under hösten, säger Malin Sparf Rydberg, pressansvarig på Oscar Properties.

Själva byggandet av de nya bostäderna hoppas bolaget sätta igång med 2020.

Planerna

600 nya bostäder, varav ca 210 bostäder på stadens mark och 390 bostäder på privat mark, med lokaler för restauranger, handel och kontor samt en ny förskola.

Cirka 110 lägenheter på stadens mark planeras som hyresrätter.

All befintlig bebyggelsestruktur, kontorshusen och garage rivs och ersätts med nya bostadshus.

Befintlig hamnbassäng fylls ut och bland annat en ny badstrand, bryggor och lekplats anläggs.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Omöjligt evakuera Citybanan utan rulltrappor

Nyheter Frågor och svar om haveriet på stationerna Stockholm City och Odenplan Varför bygger man en supermodern tåganläggning utan vanliga trappor? Och varför måste man stänga hela stationen när rulltrapporna inte fungerar. Vi frågade Trafikverket, som byggt de nya stationerna...tisdag 17/7 6:50

Då vet du att låten är en sommarplåga

Nyheter Expertens guide till musiken vi hatar att vi älskar Sommar, sol, och enerverande hitlåtar som vägrar lämna din hjärna i fred. Nu på lördag fixar Debaser en helkväll med rakt igenom sommarplågor. Kreddkänsliga personer varnas.måndag 16/7 21:15