De planerade modulhusen för nyanlända är överklagade till mark- och miljödomstolen. Bilden är från Fagersjö. Foto: Sacharias Källdén

Ny dom kan slå mot modulhus i Beckomberga

I början av december satte mark- och miljödomstolen stopp för tillfälliga studentbostäder i Norra Ängby. Beslutet har väckt frågan om modulhusen i Beckomberga är på väg att gå samma dom till mötes.

  • Publicerad 16:38, 28 dec 2016

I Norra Ängby vill Svenska bostäder bygga 120 studentbostäder i form av "snabba hus", lägenheter i en sorts modulhus. Planen var från början att bostäderna skulle stå klara till början av 2016.

LÄS MER: Snart kan 120 unga flytta in i Norra Ängby

Men projektet överklagades och stoppades i början av december av mark- och miljödomstolen. Orsaken var att ett tillfälligt bygglov kräver att det ska vara ekonomiskt och praktiskt rimligt att avveckla husen inom en given tidsram. I Norra Ängby ansåg domstolen att det inte var det - bland annat eftersom bygget krävde alltför omfattande markarbeten, där bland annat pålning ingick.

I sitt beslut drar mark- och miljödomstolen en parallell till en dom i Göteborg i somras där studentbostäder på tillfälliga bygglov fick avslag av mark- och miljööverdomstolen.

Domen i Göteborg har fått stor effekt: även när länsstyrelsen valde att tillfälligt stoppa modulhusen för nyanlända i Beckomberga hänvisade man till Göteborgsdomen.

LÄS MER: Därför stoppas modulhusen i Beckomberga

Länsstyrelsen valde dock för två veckor sedan att ge modulhusen i Beckomberga grönt ljus. Det beslutet är nu överklagat till mark- och miljödomstolen.

LÄS MER: Grönt ljus för modulhusen i Beckomberga

Vi ringer upp Anna Mölgård, Stockholms stads samordnare för bostäder för nyanlända, som är väl medveten om domen mot studenthusen i Norra Ängby.

Tror ni det kommer påverka modulhusen i Beckomberga?

– Jag har inte läst domen i detalj. Men jag har pratat med tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret som säger att det var en helt annan typ av byggnad och inte jämförbar med husen som planeras i Beckomberga, säger hon och fortsätter:

– Men det är så klart något vi får kolla vidare på. I slutändan är det upp till mark- och miljödomstolen att bedöma.

Än så länge har det kommit in ett överklagande mot länsstyrelsens ja till modulhusen i Beckomberga. Men ännu har inte tiden för överklagande gått ut.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nej – Midsommarfirandet är inte hotat

Falskt rykte rör upp känslor i Norra Ängby Enligt ett Facebook-inlägg från Norra Ängby Trädgårdsstadsförening såg det traditionsenliga midsommarfirandet i Björklunds Hage ut att vara hotat. Men så allvarligt är inte läget, menar Carola...torsdag 21/6 13:26

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42