Stopp. Här i Solgård byggdes de första bostadsrätterna i Huddinge på villatomter med hjälp av Attefallsreglerna. Foto: Claudio Britos

Ny dom sätter stopp för borätter på villatomter

Kreativa fastighetsutvecklare har lärt sig tjäna miljonbelopp genom att fiffla sig förbi byggreglerna i Stockholms villaområden. Senaste trenden: sök bygglov för en villa men bygg ett parhus och sälj tre lägenheter som bostadsrätter. Nu kan en ny dom sätta stopp för guldrushen.

  • Publicerad 17:18, 18 apr 2018

I bygglovsansökan: en villa i villaområdet. Helt legitimt, enligt detaljplanens regler.

På ritningarna: två exakt spegelvända lägenheter. Med egen ingång, kök, badrum och parkeringsplats. Ett parhus, men med en dörr mellan lägenheterna. Som muras igen efter slutbesiktning.

Genom att gräva lite på tomten får man till ett Attefallshus i suterräng, det mäklarna kallar för en "minivilla" eller "studiohus" i två våningar på totalt 40 kvadratmeter.

Plötsligt står tre bostäder på villatomten – minimum för att skapa en bostadsrättsförening.

Trenden sprider sig

Täby, Järfälla och Nacka. Älvsjö, Mälarhöjden och Trångsund. Den nya trenden att maxa byggrätter sprider sig i Stockholms villaområden, i kölvattnet av den överhettade bostadsmarknaden.

GRANSKNING. Vilda västern när villor rivs för lägenheter

Högmora. Fritidshusområdet som skulle bli ett villaområde, nu påväg att bli ett område med parhus. Foto: Claudio Britos

I hjärtat av grönskande Högmora i Huddinge – en bussresa mellan Stuvsta och Farsta – börjar parhusen poppa upp som svampar i skogen.

Senaste bygglovsritningen är underhållande.

"Endast 1 parhus kvar, först till kvarn!".

Prislapp? 4,5 miljoner kronor för en del i parhus. Minivillan: 2,5 miljoner.

Högmora är ett fritidshusområde under omvandling. Det skulle bli ett typiskt villaområde.

– Kommunen tog nyligen fram nya detaljplaner i Högmora för cirka 250 tillkommande bostäder. Om alla bygglov för parhus blir av blir det istället uppemot 500 hushåll, säger Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnämnden.

"Underhållande" ritningar

Kreativa byggherrar fick snabbt upp ögonen för Högmora och började köpa tomter. De suspekta byggloven har haglat in tätt därpå. Mäklarna säljer moderna och arkitektritade bostadsrätter i området, innan de är byggda.

– Senaste bygglovsritningen är underhållande. Den andra lägenhetens badrum kallas för "Relax". Det andra sovrummet för "Biosalong". Tittar man på ritningar är det uppenbart att de ska delas till separata bostäder, säger Anders Abel (MP) som följt utvecklingen i natur- och byggnadsnämnden.

Men byggloven når aldrig till politikerna i nämnden.

– Tjänstemännens inställning i de här fallen har tidigare, i linje med rättspraxis, varit att det inte går att stoppa.

Men nu har rättsläget ändrats. Mark- och miljööverdomstolen satte för några veckor sedan ner foten i ett liknande fall med ett parhus i Täby.

Domstolens bedömer att parhuset inrymmer två bostäder, trots att det uppges vara ett enbostadshus i bygglovsansökan. Och om syftet är att kringgå reglerna i detaljplanen får man inte lov att bygga.

Känd mordbrännare bakom fuskbyggen i Huddinge

Foto: Claudio Britos

Ska avslås i framtiden

Domen kommer från högsta instans och bör bli prejudicerande.

– Vi kommer att  behöva förhålla oss till domen i våra kommande beslut. I de fall där vi bedömer det som uppenbart att det är frågan om tvåbostadshus så kommer vi enligt mark- och miljööverdomsstolens dom att behöva avslå ärendena, säger Sofia Düring Forslund, tillförordnad bygglovschef på Huddinge kommun.

Exakt vilket prejudicerande stöd domen får är inte klart. Domen ska ändå användas för att avslå liknande fall i Huddinge så länge, menar Christian Ottosson (C).

– Vi ska nu istället avslå dessa bygglov och låta de som söker dem överklaga och driva rättsprocessen.

Grannar tar strid

Grannarna i Högmora har redan gått ut i strid och överklagat parhusen. Men det finns flera bygglov som vunnit laga kraft – de tomter som saknar grannar i aktivistgruppen. Här är grunden redan lagt och väggarna på väg att resas.

– Det gör att vår planering av förskola och skola mycket svårare, säger Christian Ottosson.

Tomten som var reserverad för en mindre förskola och skola ser nu ut att bara rymma en större förskola.

– Skolbarn kommer behöva skjutsas till andra skolor. Det finns också en risk att el- och avloppsnätet inte håller. I värsta fall kan vi behöva gräva upp nybyggda gator, säger Anders Abel och fortsätter:

– Förtätning är positivt. Men den måste vara planerad och styrd, då kommunen har ett ansvar för samhällsservicen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så kringgås detaljplanerna

Attefallsreglerna infördes av bostadsminister Stefan Attefall (KD) i den borgerliga regeringen 2014. Syftet var att få loss och skapa fler bostäder i befintliga bostadsområden.

Den mer kända delen är Attefallshuset – ett seperat hus som får uppföras utan bygglov.

Den mer okända delen tillåter villaägare att inreda en lägenhet i en befintlig villa utan bygglov.

Åtgärden får strida mot detaljplan och områdesbestämmelser. Detta är något som kreativa byggherrar lärt sig att utnyttja för att bygga tre bostadsrätter – ett parhus och en ”minivilla”, på en fastighet där detaljplanen bara tillåter ett enbostadshus.

Läs nya domen här.

Visa merVisa mindre