"Det guppar till rejält. Bilen tar inte skada, men det är obehagligt", säger Daniel Helldén. Foto: Pressbild

Ny "fallucka" ska stoppa bilister i Stockholm

Stockholm ska testa ett nytt grepp för att få bort fartsyndare från stans gator.

  • Publicerad 12:40, 11 okt 2017

Kör du fortare än godkänd hastighet, öppnas en lucka i gatan och bilen studsar till. Det här är en ny teknik som ska testas i Stockholm, avslöjade trafikborgarrådet Daniel Helldén på en pressträff under onsdagen.

– Det här är ett smart system. Det är effektivt för att få bilister att sänka hastigheter, samtidigt kan bussar och utryckningsfordon komma fram, säger Daniel Helldén.

En så kallad "dynamisk fallucka" kostar cirka en miljon kronor att anlägga. Och trafikkontoret har budget för att införa systemet.

Stockholm tar nytt steg mot dieselförbud

Exakta gator och positioner är inte klart, men tanken är att ett antal falluckor ska finnas i Stockholm nästa år.

– Utanför skolor och på ställen där vi verkligen vill ha låg hastighet är rimliga placeringar, säger Daniel Helldén.

En prototyp testades i Stockholm för tio år sedan, men den fungerade inte. Tekniken har nu utvecklats och och de dynamiska falluckorna finns redan i bland annat Linköping och vid Öresundsbron.

– Det här är jätteintressant. Flera stadsdelar har redan hört av sig och är intresserade av att få det här, säger Daniel Helldén.

Se upp cyklister!

Enligt tillverkaren Edeva kommer luckan med stor sannolikhet fällas ner om cyklisten kör över hastighetsgränsen. Tillverkaren rekommenderar att det ska finnas cykelbana bredvid vägen eller cykelfält vid sidan av falluckan.