Mellan 22 januari och 24 maj visas Jumana Mannas film om frön på Tensta konsthall. Foto: Jumana Manna/Michel Koczy

Ny film visar världen ur fröets perspektiv

Den 22 januari är det premiär för filmen ”Wild Relatives” av konstnären Jumana Manna på Tensta konsthall. Filmen lyfter stora frågor ur perspektivet från ett litet frö.

  • Publicerad 11:25, 16 jan 2020

Jumana Manna är baserad i Berlin och arbetar främst med film och skulptur. Hanna Nordell är producent på Tensta konsthall och berättar att Jumana Manna i sin konst intresserat sig för olika typer av arkiv och vad som händer när man bevarar eller samlar på något.

– I ett tidigare verk jobbade hon till exempel med ett herbarium (en samling av vanligtvis torkade och ofta pressade växter eller växtdelar, reds. anm.) från en botanist som var verksam på 1800-talet och såg samlandet av växter som en del av sin mission. Det har lett henne till den här filmen.

Filmen ”Wild Relatives” tar avstamp i organisationen International Center for Agricultural Research in the Dry Areas, ICARDA, som bland annat arbetar med att samla och bevara mångfalden inom jordbruk.

Tvingades fly

Centret öppnade först i Libanon på 70-talet, men de tvingades fly under inbördeskriget och öppnade istället i Aleppo i Syrien. Även därifrån tvingades de fly på grund av krig och fick inte med sig fröerna utan var tvungna att börja om sin samling på nytt.

– Filmen kretsar kring laboratorier, databaser, odlingsfält, nationsgränser och människor som finns runt fröerna, säger Hanna Nordell.

Klimatförändringar och hotet de utgör för vår tillgång till mat och grödor är närvarande i filmen, men enligt Hanna Nordell gör filmen frågan komplicerad för oss.

– Den fångar det komplexa genom att poetiskt och omsorgsfullt veckla ut olika samband mellan miljöfrågor, jordbruk, koloniala strukturer, ekonomiska intressen och människors rörelse. Allt sett genom just fröets perspektiv, säger hon.

På Tensta konsthall är man sedan förra året aktiv i gräsrotsinitiativet ”Orten odlar”, ett samarbete med nätverket Peppar och pumpa och lokala odlare på Järvafältet. Det projektet kommer man på olika sätt knyta an till filmen, bland annat genom en frö pop-up den 22 februari då man kan komma till konsthallen och byta fröer med varandra.

”Wild Relatives” visas mellan den 22 januari och den 24 maj. På vernissagen den 22 januari finns konstnären Jumana Manna på plats i Tensta för att svara på frågor.

Då kan du se filmen

✓ Jumana Mannas film "Wild Relatives" rullar oavbrutet under Tensta konsthalls öppettider, från och med vernissagen onsdag 22 januari.

✓ Lördagen den 22 februari anordnas en frö-pop-up på Tensta konsthall dit man kan gå och byta fröer med varandra.

Stockholm Direkt