Nyöppnat. Alaa Abdulla är övertygad om att han serverar stans bästa falafel. Foto: Patrik Wirén

Ny foodtruck på Östermalm utmanar stans falafelhak

Hans pappa började servera rätten i Damaskus redan på 1970-talet. Nu, 45 år senare, får även stockholmarna testa "riktig falafel."

  • Publicerad 19:00, 13 nov 2019

Alaa Abdulla bor i Enskededalen men tillbringar både helger och vardagar på Valhallavägen. Lördagar och söndagar arbetar han på 7-Eleven och på vardagarna serverar han falafel från Yarmoux Falafels foodtruck i Valhallavägens allé, nära Stadions t-bana vid Musikhögskolan.

Och det är inte vilken falafel som helst som erbjudits gästerna sedan den 1 oktober i år.

– Vi har lätt Stockholms godaste falafel, säger han självsäkert och berättar att hans pappa startade sin första restaurang hemma i Damaskus, Syrien, redan 1973.

– De gjorde en falafel som blev berömd tack vare att den var så bra och nu ska även svenska folket få smaka riktig falafel.

Timbuktu öppnar restaurang på Söder

Tillsammans med sin pappa är han fast besluten att servera den bästa falafel som går att köpa. Varje kväll läggs kikärtorna omsorgsfullt i vattenbad för att sedan malas på morgonen.

– Precis som med all matlagning handlar det också om balans. Det får inte vara för mycket av någon ingrediens utan man får testa sig fram till den rätta balansen. Det är redan billig mat från början, det finns ingen anledning att fuska sig fram, konstaterar han.

Billigt ska det även vara för den som kommer hit för att handla – och en grupp får extra förmånligt pris. Det är viktigt att värna om våra äldre, menar Alaa.

– Vi erbjuder pensionärsrabatt, de betalar bara 55 kronor istället för 65 för en falafelrulle. Alla har råd att äta här. Det är god och nyttig mat med mycket näring och allt är hundra procent vegan.

Yarmoux Falafel har öppet vardagar klockan 10-18.

Här får singelkvinnor falafelrabatt