Nybyggd. Förskolan Spåret måste evakueras i upp till ett halvår. Foto: Erik Simander

Ny förskola evakueras efter luftlarm

Huvudvärk, torra slemhinnor och golvmattor som läcker kemikalier. En nybyggd förskola i Årstadal har tampats med så mycket problem att alla barn nu evakueras i upp till ett halvår.

  • Publicerad 06:32, 11 sep 2017

När förskolan Spåret i Årstadal öppnade i mars förra året var det som en toppmodern förskola med avancerade ventilationssystem, allt för att göra byggnaden så miljövänlig och energisnål som möjligt. Men trots en sprillans ny byggnad upptäckte man snabbt att något inte stod rätt till.

LÄS ÄVEN Rekordmånga nya skolor på gång i Stockholm– här är hela listan

– Det har varit problem med luftkvaliteten sedan vi flyttade in. Man har gjort massor av undersökningar och när man tog prover på golvmattorna så hittade man spår av utfällningar som inte ska finnas där. Det är så låga halter att de inte är hälsovådliga men nu har Skanska och Stockholmshem beslutat att byta ut alla mattor som en försiktighetsåtgärd, säger Anna Maria Brunner, förskolechef på Spåret.

Byter alla mattor

Att byta ut alla golv är ett stort arbete som väntas ta mellan tre och sex månader och under tiden måste hela förskolan evakueras.

–  Det här är en jätteomfattande process och de måste demontera hela förskolan. Alla golvmattor utom de i köket måste rivas ut.

Kan tyda på fukt

Alla nya material avger olika ämnen, men att golven fortfarande utsöndrar ämnen efter såhär lång tid kan tyda på fuktproblem.

LÄS ÄVEN Förälder: "Att vänta på en förskollärare är som att vänta på Jesus"

– Antingen är det kvarvarande fukt någonstans eller så kan det vara fukt från limmet som ligger kvar. Enda sättet att få besked är att öppna och titta. Nu ska vi ta bort alla mattor och fräsa bort spacklet. Vi ska också försöka anpassa ventilationen, säger Olle Rundgren, kommunikationsansvarig på Skanska.

Under ombyggnaden kommer förskolans 73 barn att placeras ut på andra förskolor i området.

– Vi hade tur i oturen att förskolan Berget som ska öppna i Liljeholmen i oktober inte är riktigt full. Där kommer jag att placera ungefär 50 barn. Resten kommer att placeras på förskolorna Hovet och Svängen, säger Anna Maria Brunner.

Hit evakueras barnen

Förskolan Berget: Hit evakueras runt 50 av barnen. Förskolan ligger i Årstaberg och öppnar i oktober.

Förskolan Hovet: Förskolan Hovet ligger vid sjön Trekanten och öppnade i mars förra året. Hit evakueras 13 barn.

Förskolan Svägen: Förskolan Svängen ligger i Årstadal, hit kommer 11 barn att flytta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48