En ny förskola planeras byggas i Vällingby på rekordtid med hjälp av prefabricerade moduler. Bilderna är genrebilder. Foto: Mostphotos

Ny förskola ska byggas i Vällingby – på rekordtid

I ett nytt projekt testar staden att bygga förskolor rekordsnabbt. Istället för 12 månader, ska det ta 18 veckor att bygga. Och Vällingby är först ut.

  • Publicerad 16:22, 5 dec 2017

Ingen människa som kommer in i förskolan kommer att kunna gissa om det är platsbyggt med löst virke eller om det har kommit i element.

Att bygga en förskola på traditionellt vis tar lång tid. Dessutom medför det kostsamma evakueringar.

I ett nytt pilotprojekt testar nu stadens skolfastighetsbolag SISAB om det går att snabbare bygga förtillverkade "modulförskolor" istället.

Enligt en utredning som SISAB tagit fram är det på så sätt möjligt att korta byggtiden från runt 12 månader, till 18 veckor.

Först ut i pilotprojektet, som kallas "Utbytesprogrammet", är Vällingbyförskolan Galilei i Kälvesta. Det beslutade SISAB:s styrelse i veckan.

– Hässelby-Vällingby ligger i framkant när det gäller förbättringar i förskoleverksamheten. De var först ut att bygga Framtidens förskolor (koncept för att bygga förskolor, reds. anm.) och nu är de också först ut i pilotprojektet, säger Olle Burell (S), skolborgarråd.

54 elever

Den gamla förskolebyggnaden kommer nu att rivas. På dess plats byggs istället en ny förskola med tre våningar, till en kostnad av 17 miljoner kronor. Totalt kommer den nya förskolan att ha plats för 54 elever.

– Planen är att det här ska ske under 2018, nästa sommar, säger Olle Burell.

Kan man verkligen bygga en kvalitativ förskola på 18 veckor?

– Det som är så smart med den här byggtekniken är att man förlägger en stor del av byggandet till en annan plats. Det är en teknik som används mycket när man bygger fina villor. Ingen människa som kommer in i förskolan kommer att kunna gissa om det är platsbyggt med löst virke eller om det har kommit i element.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Graffitiväggen i Tensta blir kvar – trots löftet

Nyheter "Får acceptera att det är så det ser ut" Inför valet lovade M, L och KD att de lagliga graffitiväggarna skulle rivas. Spångamoderaten Ole-Jörgen Persson kallade det ett "sylvasst vallöfte". Men nu blir det ändå inte så.måndag 22/10 16:23

Då stängs Nockebybanan av på kvällarna

Nyheter Så reser du istället Andra veckan i november ersätts all spårvagnstrafik på Nockebybanan med bussar från 20.45 på kvällen.måndag 22/10 16:14