Upprörda. Föräldern Oskar Johansson med sonen Ville, 5, Emma-Helena Berglund, teaterpedagog, Ida Segersten, musiker och barnskötare och Susanna Andersson, barnskötare är förvånade över vad som hänt. ”Hade det varit ett riskkapitalbolag som slängde ut en förskola för att starta en egen med samma koncept hade jag inte varit förvånad. Men Stora Sköndal säger sig stå för bra saker, då reagerar man starkare”, säger Oskar Johansson. Foto: Hampus Jarnlo

Ny förskola skapar het debatt i Sköndal

Stiftelsen Stora Sköndal öppnar ny jätteförskola med plats för 153 barn. Samtidigt säger de upp avtalet med ytterligare en förskola som hyr in sig i området. Cyniskt och oetiskt, menar den uppsagda förskolan. Vi behöver lokalen till annat, svarar Stora Sköndal.

  • Publicerad 09:37, 12 feb 2015

Det har bara slumpat sig så. Vi är inte i en konkurrenssituation med vare sig Fröet eller någon annan förskola.

I veckan öppnade Stiftelsen Stora Sköndal de första avdelningarna av sin nya jätteförskola Lilla Sköndal som består av två byggnader. Nyöppnade Villan med plats för 25 barn och Borgen med plats för ytterligare 128 barn som öppnar efter sommaren. Stiftelsen arbetar utifrån ”kristet humanistiska värderingar” och bedriver verksamhet inom bland annat utbildning, forskning, vård och omsorg.

Planerat i 1,5 år

– Det är en jättebrist på förskoleplatser i området. Satsningen ligger helt i linje med vår värdegrund som kommer lysa igenom i verksamheten. Vi har planerat det här i 1,5 år och kommer arbeta med en etisk och estetisk inriktning, säger Christer von Essen, Stora Sköndals ekonomi- och fastighetschef.

Han berättar att det innebär att personalen kommer ges tid och möjlighet att diskutera etiska dilemman de ställs inför. Och förskolan kommer ha extra fokus på alla estetiska uttryck – exempelvis musik, dans och litteratur.

– Vi har också tagit tillgänglighetsanpassningen av lokalerna ett steg längre. Förskolan är öppen för alla barn, även de med olika handikapp. Sen har vi asylboende på Stora Sköndal, så det ligger i sakens natur att många av barnen kommer att komma därifrån, säger Christer von Essen och fortsätter:

– På det sättet lyser vår diakonala tanke igenom. Vi hjälper till där samhället inte alltid räcker till. Men förskolan har inte en särskild kristen inriktning, den kommer vara religiöst oberoende och är ansluten till stadens kösystem.

”Fruktansvärt omoraliskt”

Men satsningen är ifrågasatt. För några år sedan sade Stora Sköndal – under högljudda protester – upp hyresavtalet med förskolorna Skogsbyn och Solbacken. Så när stiftelsen i augusti sade upp avtalet med den privata Kulturförskolan Fröet med plats för 55 barn höjde många på ögonbrynen. Både personal och föräldrar på Fröet tycker att det är uppenbart att Stora Sköndal försöker göra sig av med konkurrerande förskolor.

– Det är ju fri etableringsrätt så jag antar att de har juridiken på sin sida. Men det är fruktansvärt omoraliskt och cyniskt att göra så här. De hade väl tänkt sig att de skulle få över både personal och barn från oss, säger Rose-Marie Skogman, vd för Skogmans förskolor som driver Fröet och utvecklar sitt resonemang.

”Har slumpat sig så”

– De är smarta nog att inte öppna i de befintliga förskolelokalerna. Då hade de inte fått det kommunala stimulansbidraget på 50 000 kronor per barn som du får om du tillför nya platser. Men i och med att de samtidigt sagt upp tre förskolor så tillför de inte särskilt många nya platser.

Rose-Marie Skogman berättar att Fröet egentligen skulle ha varit ute ur Stora Sköndals lokaler redan i vår. Men en miss i uppsägningen ledde till att de nu får stanna till maj 2016.

– Vi hoppas kunna gå skadeslösa ur det här och fortsätta erbjuda alla våra föräldrar och barn förskola. Vi har en bra dialog med Stena fastig­heter om en lokal i centrala Sköndal. Om allt faller på plats kommer vi få med oss alla och kanske till och med utöka med några platser, säger Rose-Marie Skogman.

Christer von Essen på Stora Sköndal tillbakavisar kritiken och menar att de inte har sagt upp hyresavtalet av konkurrensskäl.

– Det har bara slumpat sig så. Vi är inte i en konkurrenssituation med vare sig Fröet eller någon annan förskola. Förskolebristen är så stor att det finns utrymme för oss alla, säger han.

Så varför har ni sagt upp avtalen?

– Vi behöver lokalerna till annan verksamhet. Vi har ekonomiska besvär och behöver öka omsättningen för att bära våra stora kostnader. Vi måste växa som organisation och bli större inom alla våra områden. Vi försöker rädda den här 120 år gamla stiftelsen, säger Christer von Essen.

Vad händer med lokalerna?

Stora Sköndals plan är att tomten där Förskolan Skogsbyn tidigare låg och Solbacken fortfarande ligger avstyckas. Därefter rivs byggnaderna och ger plats åt bostäder och LSS- och äldreboende.

I lokalen där Kulturförskolan Fröet ligger i dag ska Stora Sköndal öppna ett HVB-hem, hem för vård eller boende.

Liknande inriktning

Personal och föräldrar på Kulturförskolan Fröet har reagerat på att Stora Sköndals nya förskola Lilla Sköndal har en etisk och estetisk inriktning.

”Det estetiska är ju vår inriktning. Känslan man får är att Stora Sköndal vill vara oss. Vissa har fått för sig att vi är del av samma förskoleföretag och att vi ska samarbeta. Det har varit väldigt mycket känslor och starka reaktioner bland våra föräldrar. På ett informationsmöte i höstas var det upprört. Men nu känns det som att situationen har stärkt oss, att det här löser sig”, säger Emma-Helena Berglund, teaterpedagog på Kulturförskolan Fröet.

Döms i Högsta domstolen för ogiltigt SL-kort

Nyheter Spärrarna öppnades trots att mannen saknade pengar på SL-kortet – tvingas betala böter Mannen blippade sitt SL-kort och spärrarna öppnades. Men när han fastnade i en biljettkontroll visade sig saldot på reskassan vara för lågt och han fick en bot. Nu har Högsta domstolen slagit fast...torsdag 23/5 11:25

Nattklubbssuccé i Bagis kommer tillbaka

Nyheter Superlokala klubben lockade alla åldrar Förra fredagen var det premiär för Bagarmossens egen nattklubb. Arrangörerna fick mersmak och utlovar nu mer för den som vill dansa längs linje 17.torsdag 23/5 11:05