Ny. Förskolan I Ur och Skur vill etablera sig på Väppeby Äng i Bålsta. Foto: Pereric Öberg/Svenska Aerobilder

Ny förskola vill starta i Bålsta – nekas etableringsstöd

Förskolan i Ur och Skur som vill etablera sig i Bålsta vill ha extrapengar för att etablera sig i Bålsta. Men några pengar får de inte.

  • Publicerad 08:19, 18 okt 2017

Förskolan I Ur och Skur Utveckling AB, som Friluftsfrämjandet driver, vill etablera sig i Håbo.

De vill öppna en förskola med fyra avdelningar, vilket skulle ge plats åt omkring 80 barn.

Men enligt Friluftsfrämjandet täcker inte det vanliga schablonbidraget från kommunen förskolans kostnader i uppstartsfasen.

– Om man startar verksamhet i en ordinarie lokal, är ofta lokalkostnaden lägre, än vad den blir om man startar i nybyggda lokaler, som vi har för avsikt att göra, sade Kerstin Andersson, på I Ur och Skur Utveckling AB, till Bålstabladet tidigare i våras.

Friluftsfrämjandet har velat haft ett etableringsbidrag på 900 000 kronor för att kunna etablera sig i Håbo.

Barn och utbildningsförvaltningen har bedömt att företaget skulle behöva ha ett etableringsstöd på 900 000 kronor de första ett och ett halvt åren efter etableringen. Förslaget från förvaltningen var då att utöka budgeten 2018 med 900 000 kronor för att bevilja ett etableringsstöd.

Men ett sådant bidrag har Barn- och Utbildningsnämnden nu sagt nej till. En av politikerna som röstade nej till förslaget var Bålstapartiets Owe Fröjd.

– Vi är jättepositiva till Ur och skur, det är inte det. Det handlar om att etableringsstöd är en större grej. Vi måste behandla alla lika. Det här är ett privat företag som vill etablera sig här, säger Owe Fröjd (Båp).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet