Ny frisör i gammal salong

Gabriel Demir har flyttat sin frisörsverksamhet från Uppsala till Enköping. Han har fått ta över den gamla salongen på Källgatan.

  • Publicerad 14:32, 10 sep 2018

Jag vill inte missa barnens uppväxt

Rakningens historia

Yrkesmässig rakning utfördes förr av barberare eller bardskärare, vilka även skötte många av läkarens uppgifter. Rakknivar från bronsåldern har påträffats i gravar i Sverige. Under medeltid och nyare tid bör rakkniven ha varit allmän, särskilt under de perioder när modet föreskrev skägglöshet. Den typiska rakkniven, vars blad kan fällas in i skaftet, förekom redan på medeltiden. Rakdonen förvarades förr ofta i lådor med spegel på lockets insida eller i särskilda rakbord. Rakkniven var den huvudsakliga metoden för rakning ända till 1900-talets början.

Idag har den ursprungliga rakkniven med utfällbart blad kommit tillbaka genom de raksalonger som återuppstått i skäggrenässansens kölvatten.

Källor: Nationalencyklopedin, Nordiska museet

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Simhallen måste stängas för akut renovering

Nyheter Simhallen i Enköping är i dåligt skick. Nu måste simhallen hållas stängd i tre dagar nästa vecka för en akut renovering. – Det läcker en hel del, säger Iréna Store, som arbetar i Idrott shuset.torsdag 21/2 13:35

Klippte fel testikel – båda fick tas bort

Nyheter En läkare råkade av misstag klippa bort fel testikel på en patient under en operation på Lasarettet i Enköping. Båda testiklarna fick tas bort. – Vi ser förstås jätteallvarligt på det här och...torsdag 21/2 11:11