Ny frisör i gammal salong

Gabriel Demir har flyttat sin frisörsverksamhet från Uppsala till Enköping. Han har fått ta över den gamla salongen på Källgatan.

  • Publicerad 14:32, 10 sep 2018

Jag vill inte missa barnens uppväxt

Rakningens historia

Yrkesmässig rakning utfördes förr av barberare eller bardskärare, vilka även skötte många av läkarens uppgifter. Rakknivar från bronsåldern har påträffats i gravar i Sverige. Under medeltid och nyare tid bör rakkniven ha varit allmän, särskilt under de perioder när modet föreskrev skägglöshet. Den typiska rakkniven, vars blad kan fällas in i skaftet, förekom redan på medeltiden. Rakdonen förvarades förr ofta i lådor med spegel på lockets insida eller i särskilda rakbord. Rakkniven var den huvudsakliga metoden för rakning ända till 1900-talets början.

Idag har den ursprungliga rakkniven med utfällbart blad kommit tillbaka genom de raksalonger som återuppstått i skäggrenässansens kölvatten.

Källor: Nationalencyklopedin, Nordiska museet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fallet Sinthu utreds på nytt

Nyheter Riksåklagaren har begärt en ny bedömning från Socialstyrelsens rättsliga råd om fallet Sinthu.tisdag 20/11 15:45