Liljeholmen kan få ny fritidsgård. Foto: Eva Tonström

Ny fritidsgård planeras i Liljeholmen

Sedan 2016 har två ungdomsgårdar i Hägersten-Liljeholmen lagts ner. Nu söker staden efter en plats i Liljeholmen där man kan öppna en ny gård.

  • Publicerad 16:30, 7 feb 2018

Vad ska hända med ungdomsgårdarna i Hägersten-Liljeholmen? Frågan kom upp på stadsdelsnämnden i förra veckan.

Under 2016 och 2017 har de styrande politikerna i Hägersten-Liljeholmen tagit över samtliga fem ungdomsgårdar för att driva i egen regi – och lagt ner två av dem. Radiusgården vid Telefonplan och Hägerstens ungdomsgård i Axelsberg.

Tre gårdar kvar

Återstår: Gårdarna i Gröndal, Aspudden och Fruängen. Hägerstens ungdomsgård stängdes förra året på grund av att hela Axelsbergs centrum ska byggas om och Radiusgården stängdes 2016 på grund av för få besökare.

Sedan dess har saker och ting utretts. Redan för två år sedan sa stadsdelsnämndens ordförande, Jessica Jormtun (MP), att de skulle ”ta ett helhetsgrepp och ta reda på var ungdomsaktiviteter behövs bäst i vår stadsdel”. Året därpå, 2017, sade tjänstemannen Linda Palo att ”vi håller på att utveckla verksamheten i dialog med medarbetarna och ungdomarna.”

Vad är det som tar som tid?

– Mycket tid har gått åt till att ta tillbaka alla gårdar i kommunal regi. Det är mycket praktiska saker, som att ta över och skapa egna rutiner och hitta ny personal, säger Linda Palo.  

Parallellt med det har man jobbat med fokusgrupper och gjort enkäter bland ungdomarna, tillägger hon.

Ny ungdomsgård i Liljeholmen

Nu letar stadsdelen efter en lämplig lokal i Liljeholmen där de kan öppna en ny fritidsgård.

– Den största ökningen av tonåringar väntas i Liljeholmen de närmaste åren och vi har ingen ungdomsverksamhet där idag, säger Linda Palo.

– Men det är svårt att hitta en lokal där. Det ska vara lätt att ta sig dit, lagom stort och inte för dyrt, säger hon. 

Två gårdar har stängts utan att ersättas, varför?

– Vi kommer inte att ersätta dem med två nya gårdar för det är inte vad ungdomar vill ha idag. De undersökningar vi har gjort visade att det var ytterst få som hade satt sin fot på en ungdomsgård, säger Jessica Jormtun (MP).

– Istället tar vi ett helhetsgrepp med andra aktiviteter, som vår senaste satsning på rollerderby för tjejer, och andra saker vi gör ihop med civilsamhället. Vi har också ökat med en fältassistent till, nu har vi fem mot fyra tidigare, tillägger hon.

Exempel på aktiviteter stadsdelen gör ihop med andra är poesikvällar med Los Fruängen, prova på-karate, tjejkvällar med tjejjouren och olika samarbeten med Midsommargården.   

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är Stockholms största skulpturpark

Nyheter Konstchefens guide till Västertorps statyer Stockholms största offentliga skulpturpark är hela Västertorp. Det är 21 verk, utplacerade lite överallt på 1950-talet. Vi lät Mårten Castenfors, kulturförvaltningens big boss när det gäller konst,...söndag 27/5 8:30

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15