Varg Vilén driver glassbutiken Blood Cone och matchar inredningen i blommig tröja, här tillsammans med vännen och kollegan Ebba. Foto: Rósanna Róbertsdóttir

Ny glassbutik har öppnat i Hornstull

Där Hornsgatan slutar och vattnet tar vid har glassbutiken Blood Cone just slagit upp portarna. Här finns kulglass på kokosgrädde, glass med extra protein och hundglass toppad med hundgodis.

  • Publicerad 19:20, 21 maj 2019

Varg Vilén vaknade en dag med insikten att hon måste sälja glass. Hon har alltid velat köpa på sig varje retrokopp hon kommit över och med en nyöppnad butik på Hornsgatan 149 har hon äntligen en ursäkt.

– Vi återbrukar mormorskoppar för att servera glassen i. När folk ska sitta på uteserveringen här verkar det dumt att servera i sånt som slängs. Take away funkar också, men då blir det i komposterbar bioplast eller i lånad picknickkorg, säger Varg Vilén.

Bland glassproducenterna finns många av Sveriges landskap representerade: Varg Vilén satsar på glass från Gotland, Österhagen och Grenna och på smaker som lingon, lakrits och jordnötssmör. Inredningen går i blommig pastell och taket är grönt av klätterväxter.

– Det gäller att ta in det levande, utanför finns ju asfalten, säger Varg Vilén.

Snart ska Blood Cone också servera chiapudding, mackor och sallader men utbudet ska hela tiden variera.

– Förutsägbart vill jag inte ha det. Här ska det alltid finnas överraskningar så det jobbar vi med i labbet här bakom, säger Varg Vilén.

Butiken öppnar hon på egen hand men vänner och familj har bland annat hjälpt henne att lyfta in den 180 kg tunga glassdisken genom fönstret eftersom den inte rymdes i dörrkarmen.

– När man tar sig an ett sådant här projekt blir det så tydligt att det ligger i människans natur att hjälpa varandra, säger hon.

– På uteserveringen finns många småbord men jag tänker att jag vill ha fler, säger Varg Vilén. Foto: Rósanna Róbertsdóttir