Stockholmstidningen. På onsdag släpps första numret. Till höger: stadsplaneringsforskaren Helen Runting. Foto: Johan Palme / Karin Matz

Ny gratistidning om stadsutveckling i Stockholm

På onsdag släpps första numret av Stockholmstidningen, en gratistidning om stadsutveckling som snart placeras ut i tunnelbanan.

  • Publicerad 20:09, 6 nov 2019

Stockholmstidningen är en del av konstprogrammet "konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden" som är ett av landets största oberoende konstprojekt 2019-2020. I tidningen utforskas nybyggnationernas och stadsomvandlingarnas processer med särskilt fokus på flaggskeppsprojektet Norra Djurgårdsstaden.

Här får Norra Djurgårdsstaden ny mötesplats

Stadsplaneringsforskaren Helen Runting ingår i tidningsredaktionen tillsammans med Elof Hellström, Maja Hammarén och formgivaren Louise Khadjeh-Nassiri.

– Lokaltidningen spelar en viktig roll i vår demokrati och med första numret vill vi belysa konstens roll från en ny synvinkel. Tidningen trycks i 4 500 exemplar, så vi är ambitiösa och vill nå en bred publik, säger hon och avslöjar att tidningen distribueras genom en gerillaaktion.

– Vi har lånat några av Metros tidningsställ som vi ska placera ut.

I varje nummer står en specifik yrkesgrupp i centrum och i första numret är det konstnärernas arbete som avhandlas. Nästa gång är det mäklarnas tur.

– Mäklaren är en figur som har mycket kunskap och där mycket står på spel. Det finns inget datum spikat ännu men jag gissar på att den tidningen ges ut tidigt nästa år. Vi har planerat att börja med tre nummer, men det finns även en ambition att fortsätta, avslöjar Helen Runting.

Premiärnumret av Stockholmstidningen, vars namn refererar till Stockholms-Tidningen som en gång var landets största morgontidning, firas på onsdag den 13 november klockan 17-19. Platsen är Gärdesgången, t-banestation Gärdet, uppgång Värtavägen.

Fri entré och alla är välkomna.

Snart öppnar Stockholms nya kulturcentrum