Fimpomat. Kommunen har satt upp en så kallad fimpomat på Tuna torg för att rökarna ska undvika att slänga fimparna på marken. Foto: Lisa Halldén

Ny gul låda ska få Vallentunaborna att fimpa rätt

Sedan förra veckan har en gul liten låda tagit plats på Tuna torg – en fimpomat. Det är ett försök från kommunens sida att få rökarna att sluta fimpa på marken.

  • Publicerad 11:49, 29 jan 2019

På fimpomaten på Tuna torg i Vallentuna står en fråga: "Har du redan brutit ditt nyårslöfte?". Under texten finns två olika hål, där rökaren kan välja att fimpa ciggen i ja-hålet eller i nej-hålet.

– Vi måste göra något för att få bukt med all fimpning. Det här gör det lättare och roligare att slänga dem. Det är ett sätt att se om man kan minska nedskräpningen, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Ökar med värmen

I och med att den nya lagen om förbud mot rökning på bland annat uteserveringar träder i kraft den 1 juli i år, tror Johan Carselind att risken är att fler rökare kommer börja fimpa på gatan.

– Då är det de som bor och rör sig på torget som får se dem liggandes där. Troligtvis kommer fimpningen på marken att öka när den nya lagen träder i kraft, när det blir varmare och folk sitter på uteserveringarna. Då går man sedan ut på torget och röker, säger han.

Kommer frågan på fimpomaten att bytas ut?

– Ja, vi kommer byta ut frågorna framöver, kanske blir det varannan vecka eller en gång i månaden. Men det blir inga politiska frågor, utan lite roliga, lättsamma frågor!

Inom kort kommer även två till fimpomater att sättas upp på Bällstabergs torg och Karby torg. Johan Carselind säger att responsen hittills har varit positiv.

Vad kostar fimpomaten att sätta upp?

– Inte så mycket, ungefär som det kostar att sätta upp en papperskorg, runt 5000 kronor.

Mordmisstänkt pojke kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Nyheter Rekommenderas genomgå större utredning Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig kamrat kan få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.måndag 19/8 14:31

Ingen kat(t)astrof – här går Kyrkbyns fyrbenta säkert

Nyheter KOLLA FILMEN: Gulliga tassar på övergångsstället Micke Andersson och hans son tyckte att vägen var osäker för områdets katter. Genom ett gediget arbete löste de säkerhetsfrågan genom ett speciellt övergångsställe.måndag 19/8 11:55
Stockholm Direkt