ska lyfta. Ny handlingsplan ska göra särbegåvade barn mer motiverade. Foto: Mostphotos

Ny handlingsplan är antagen för särbegåvade barn

I september inkom moderaterna med en motion om att upprätta en handlingsplan för särskilt begåvade barn. Enligt utbildningskontoret arbetar man nu enligt handlingsplanen.

  • Publicerad 17:32, 16 jun 2017

Syftet med handlingsplanen är att uppmärksamma särskilt begåvade elevers situation, att aktivt arbeta för en högre kompetens inom området hos pedagoger och därmed höja utbildningens kvalitet för särbegåvade elever.

”I läroplanen står det uttryckt att pedagoger har i uppdrag att anpassa undervisningen till varje elevs förutsättningar och behov”, skriver moderaterna i sin motion.

Moderaterna skriver att riskerna med att ett särskilt begåvat barn känner sig uttråkad av sin utbildning är att de kan tappa lusten till lärandet, vilket kan leda till att de skolkar och blir hemmasittare. De riskerar också att utsättas för mobbning för att de tänker i andra banor än sina jämnåriga.

– Alla elever som inte lätt kan anpassa sig till de undervisningsformer som erbjuds behöver den hörsamhet och respekt som handlingsplanen visar de elever som kommunen vill kalla för särbegåvade, säger Jessica Hanna Eklund från Elevens rätt.

Tre strategier

I handlingsplanen finns tre strategier för att höja motivationen hos särbegåvade elever, men det krävs även att skolans personal är motiverad och att skolan har ett brett utbud av material.

Den första strategin är acceleration. Det innebär att eleven arbetar snabbare än sina klasskamrater, eller att han eller hon får flyttas upp en eller flera årskurser, eller läsa vissa ämnen med äldre elever.

Den andra strategin är berikning, alltså en möjlighet att få fördjupa sig när det obligatoriska momentet redan behärskas.

Den tredje och sista strategin är aktiviteter utanför skoldagen, och det innebär att eleven får möjlighet att träffa andra särbegåvade barn i olika sammanhang eller delta i spetsundervisning i ett specifikt ämne.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet