Inkluderande. Med hjälp av en hyresförmedling hoppas man att privatpersoner ska känna sig tryggare att hyra ut sina bostäder. Foto: Jesper Frisk

Ny hyresförmedling för nyanlända

Nya insatser för gymnasieelever med tillfälligt uppehållstillstånd. Nu är det bostäder som ska prioriteras när Stadsmissionen startar hyresförmedling med hjälp av resurser från regeringen.

  • Publicerad 14:26, 10 sep 2019

Skoaktion uppmärksammar unga utvisade

Gymnasiestuderande med tillfälligt uppehållstillstånd ska lättare kunna få tag bostad. Det är målet för Stockholms stadsmission som nu startar en hyresförmedling tillsammans med stadsmissionen i Uppsala.

– Utan ett tryggt boende är det svårt, om inte omöjligt att fokusera på skolan. Vår förhoppning är därför att fånga upp de privatpersoner som vill hyra ut och tjäna lite extrapengar samtidigt som de gör reell skillnad, säger Tanja Küller, enhetschef Stockholms Stadsmission, i ett pressmeddelande.

Privatpersoner hyr ut

Innan årsskiftet hoppas de att kunna förmedla 300 boenden till personer utan ett eget nätverk. Det är privatägda rum och bostäder som ska förmedlas och initiativet har finansierats genom statliga medel. Förhoppningen är att man som privatperson ska uppleva det som tryggare att genom en förmedling hyra ut sin bostad till en okänd person.

– Tryggheten består i att vi hjälper till med matchningen mellan vår gymnasiestuderande och hyresvärden samt finns med som stöd under hela perioden för att hantera löpande ärenden vid behov, säger Tanja Küller.

Ett liknande projekt har redan genomförts av Göteborgs räddningsmissions förmedling Hjärterum.

– Vi vet att metoden fungerar och ger effekt, säger Tanja Küller.

Nytt besked: Fahim från Bromma får stanna i Sverige