En av skyltarna som satts upp i Skarpnäck. Foto: privat

Ny info i Skarpnäck om romska boplatser

Nu finns ny info om tidigare generationer romer som bodde i Söderort. Skyltar har satts upp på tre platser där staden anlade romska läger på 1900-talet.

  • Publicerad 16:30, 4 dec 2018

Skarpnäcksborna har fått ny information om romer i sitt område. Det är tre skyltar om romska lägerplatser som fanns i mitten av förra seklet som nu har satts upp på olika platser i stadsdelen: Hammarbyhöjden och två platser i Flatens naturområde.   

Anlades av staden

Lägren ställdes i ordning av Stockholm stad och invånarna hade tillgång till el, vatten och torrdass. Där fick romerna bo i väntan på fast bostad. Människor bodde i tält och vagnar, egenbyggda baracker och stugor. Vissa fick bo i gamla SL-bussar som gjorts om till bostadsvagnar.

I Flatens naturområde fanns dels Skarpnäckslägret med cirka 15 familjer, dels Ekstubben där det bodde runt 45 personer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I Hammarbyhöjden, på Hammarbytäppan, fick romerna bo i gamla så kallade nödbostäder. Det var ett tiotal lägenheter som låg mellan t-banestationerna Skärmarbrink, Hammarbyhöjden och Blåsut.   

Del av forskningsprojekt 

Skyltarna är en del av ett forskningsprojekt som pågått i staden, i samarbete med Historiska museet och romska företrädare. Eftersom tre av boplatserna låg inom Skarpnäcks stadsdelsområde ställdes frågan till stadsdelsförvaltningen av Fred Taikon, ordförande i kulturföreningen É Romani Glinda, om de kunde tänka sig att sätta upp skyltar.

Stadsmuseet har hjälpt till med text och bilder och skyltarna invigdes i samband med de romska kulturdagarna i oktober i år.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förseningar efter stort stopp på t-banans röda linjer

Nyheter Oregelbunden trafik Ett tidigare stopp på tunnelbanans båda röda linjer ger följdförseningar på fredagseftermiddagen.fredag 14/12 16:43

Västertorpsbo vill öppna kulturhus för unga

Nyheter Efterlyser lokal och eldsjälar Ordna ett mini-kulturhus för unga i Västertorp. Det säger Västertorpsbon Leiyah Rose Lindén som har skickat in ett förslag till stadsdelen.fredag 14/12 13:54