En av skyltarna som satts upp i Skarpnäck. Foto: privat

Ny info i Skarpnäck om romska boplatser

Nu finns ny info om tidigare generationer romer som bodde i Söderort. Skyltar har satts upp på tre platser där staden anlade romska läger på 1900-talet.

  • Publicerad 16:30, 4 dec 2018

Skarpnäcksborna har fått ny information om romer i sitt område. Det är tre skyltar om romska lägerplatser som fanns i mitten av förra seklet som nu har satts upp på olika platser i stadsdelen: Hammarbyhöjden och två platser i Flatens naturområde.   

Anlades av staden

Lägren ställdes i ordning av Stockholm stad och invånarna hade tillgång till el, vatten och torrdass. Där fick romerna bo i väntan på fast bostad. Människor bodde i tält och vagnar, egenbyggda baracker och stugor. Vissa fick bo i gamla SL-bussar som gjorts om till bostadsvagnar.

I Flatens naturområde fanns dels Skarpnäckslägret med cirka 15 familjer, dels Ekstubben där det bodde runt 45 personer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I Hammarbyhöjden, på Hammarbytäppan, fick romerna bo i gamla så kallade nödbostäder. Det var ett tiotal lägenheter som låg mellan t-banestationerna Skärmarbrink, Hammarbyhöjden och Blåsut.   

Del av forskningsprojekt 

Skyltarna är en del av ett forskningsprojekt som pågått i staden, i samarbete med Historiska museet och romska företrädare. Eftersom tre av boplatserna låg inom Skarpnäcks stadsdelsområde ställdes frågan till stadsdelsförvaltningen av Fred Taikon, ordförande i kulturföreningen É Romani Glinda, om de kunde tänka sig att sätta upp skyltar.

Stadsmuseet har hjälpt till med text och bilder och skyltarna invigdes i samband med de romska kulturdagarna i oktober i år.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

FILM: Häng med i Grönans nya värstingåk

Nyheter StockholmDirekt testade Snake som har premiär på Gröna Lund 27 april – så bra är den 80 kilometer i timmen, 40 meter upp i luften. I sommar lockar Grönan med sin nya tivolisnurra Snake.tisdag 23/4 19:40

Här kan du förtidsrösta i Stockholm till EU-valet 2019

Nyheter LISTA: Alla lokaler i Stockholms stad Valmyndigheten har gått ut med adresser till alla platser där du kan förtidsrösta i EU-valet perioden perioden 8 maj 2019 till och med 26 maj 2019.tisdag 23/4 11:25