Utbildningen kommer att vara placerad på Midsommarkransens gymnasium från hösten 2018. Foto: Karin Nilsson / Magnus Selander

Ny insats mot personalbristen i förskolan

En attraktiv läromiljö och garanterad provanställning efter avslutad utbildning. Det är ett par av sakerna som ska få unga att söka sig till Stockholms stads pedagogikcollage.

  • Publicerad 07:04, 13 okt 2017

Stockholms stad är i stort behov av fler utbildade barnskötare och förskollärare. Det är bakgrunden till att staden nu presenterar en gymnasial yrkes- och högskoleförberedande utbildning som går under namnet pedagogikcollege. Utbildningen är en av budgetnyheterna inför 2018 och har en prislapp på 5 miljoner.

– Framgångskonceptet är att den sker i nära samverkan med högskolor och universitet, vilket skapar en attraktiv läromiljö. Vi har redan i dag en fin förebild i Kungsholmens vård- och omsorgscollege som vi nu vill överföra till pedagogikområdet, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Här är satsningarna i Stockholms nya budget

En annan förmodad nyckel till framgång är ett nära samarbete med stadens arbetsplatser. Dels med praktikplatser men också genom att pedagogikcollage garanterar eleverna en provanställning på någon av stadens cirka tusen förskolor efter avslutad utbildning.

– Det finns ett enormt behov av utbildad arbetskraft och vi är övertygade om att det här kommer att locka fler att utbilda sig inom förskola.

Utbildningen kommer att vara placerad på Midsommarkransens gymnasium med start hösten 2018.

Rekordsatsning på Stockholms skolor