Ny jättesolsanläggning installeras i Enköping

Ny och den största i sitt slag, i Enköping. Nyligen installerade kommunens största arbetsgivare sin solcellsanläggning.

  • Publicerad 15:22, 18 apr 2019

Uppsala är kommunen med flest installerade solcellsanläggingar. Där fanns 760 av landets totalt 25 500 nätanslutna anläggningar 2018, enligt ny statistik från Energimyndigheten.

– Statistiken gäller samtliga solcellsanläggningar i Sverige som är kopplade till nätet. Då ingår både privatpersoner och företag och offentlig sektor, samt både mindre anläggningar på småhus och solparker, säger Jeffrey Berard, statistiker på Energimyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Enköping hamnar på andra plats i länet över de kommuner med flest nätanslutna solcellsanläggningar. Totalt 158 anläggningar 2018. Men fler har kommit till sedan förra året.
Förra veckan invigdes en helt ny anläggning i Enköping.

Matgrossisten Martin & Servera Logistik, Enköpings största privata arbetsgivare, har sedan tidigare en solcellsanläggning i Umeå, men som nu utöka företaget med ytterligare en anläggning, i Enköping. Umeå-anläggningen producerade 162 MWh solenergi under 2018. Anläggningen i Enköping beräknas ge cirka 230 MWh årligen. Det motsvarar hushållselen för 46 normalstora villor. Martin & Servera kommer att använda hela den elproduktion som solcellsanläggningen producerar i den egna verksamheten.

– Det här är en åtgärd av många för att minska vår klimatpåverkan. Vi investerar i ny fordonsteknik, vi bygger klimateffektiva lagerhus och vi arbetar löpande med åtgärder i syfte att minska utsläpp och energiförbrukning, berättar Stefan Bergström Hedmark.

Blåljus: Stölder, inbrott och drogbrott

Nyheter Inbrott i verkstäder på landsorten fortsätter. Senast i Tillinge. Från senaste dygnet noteras också stölder och drogbrott.lördag 14/9 10:31