OVANLIGT SKRÄP. Leksakstelefoner, tandborstar, vaser - och Nemo. Allt nedspolat i toaletter och uppfiskat i reningsverket. Foto: Rikkard Häggbom

Ny kampanj ska ge bättre toalettvanor

Kiss, bajs och toapapper. Inget annat ska slängas i toaletten. Trots detta ställer nedspolade våtservetter till stora problem för avloppsreningsverket Käppala, som bland annat tar hand om kommuninvånarnas skräp. Nu dras en informationskampanj i gång för att få till bättre "nedspolningsvanor".

  • Publicerad 16:31, 11 okt 2018

Våtservetter. Denna gudagåva till småbarnsföräldrar och andra som snabbt vill torka bort kladd. Men när man är klar? Då är det lätt hänt att de hamnar i toaletten och inte i papperskorgen. Våtservetter är faktiskt ett av de vanligaste skräp som felaktigt spolar ner i toaletten.

Varje år ställer nedspolade våtservetter till stora problem för avloppsreningsverket Käppala på Lidingö. I motsats till toalettpapper löser inte våtservetter upp sig i avloppsvatten. När våtservetterna kommer fram till avloppsreningsverket är de fortfarande intakta och måste tas bort med hjälp av mekanisk rening.

– Vi får tyvärr in stora mängder skräp till Käppalaverket. Just våtservetter leder till problem eftersom de ibland snurrar ihop sig i 100–200 kilo tunga sjok som är omöjliga att separera. Det leder till stopp i vår renshantering. Vi vill uppmana alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten och att alltid slänga våtservetter och annat skräp i en papperskorg, säger Linda Åmand, produktionschef på Käppalaförbundet.

900 000 kilo skräp

Varje år fastnar ungefär 900 000 kilo skräp i rensgallren i Käppalaverket. Skräp som spolas ner av invånarna i förbundets elva medlemskommuner: Danderyd, Lidingö, Nacka, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna och Värmdö. Skräpet orsakar problem, både lokalt i kommunernas avloppsledningsnät, i avloppstunneln och på Käppalaverket där avloppsvattnet renas. Skräpet täpper till avloppsledningar, fastnar i pumpar och annan mekanisk utrustning och orsakar onödiga kostnader.

– Problemet är just att våtservetterna inte söndersmulas. Förutom att det blir en större mängd skräp som måste rensas, så stör de även på vägen till reningsverket och kan fastna i ledningarna, säger Åsa Snith, VA- och avfallschef på Sollentuna Energi och Miljö.

Hon rekommenderar att man har en papperskorg eller pedalhink i badrummet. Har man inte det är det lätt att fel saker hamnar i toan.

– I avfallssammanhang ska det vara lätt att göra rätt, säger hon.

– Blir det avloppsstopp så drabbar det alltid kunden, och många stopp beror just på att fel saker har spolats ner, säger Åsa Snith.

Informationskampanj

Undersökningen visar att det som oftast spolas ner felaktigt i toaletten är våtservetter, bomullstussar, tamponger, snus/cigarettfimpar och tops/bomullspinnar. Nu drar Käppalaförbundet i gång den andra delen av tre i en informationskampanj som handlar om att man inte ska spola ner skräp i toaletten. Kampanjen riktar sig till invånarna i förbundets medlemskommuner.

VÅTSERVETTER. Den stora boven bland nedspolat skräp. Foto: Rikkard Häggbom

TOPS. Hör inte hemma i toaletten. Foto: Rikkard Häggbom

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

JUST NU: Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08

JUST NU: Olycka på E4:an

Nyheter ✓MC och personbil i krock – två körfält avstängda norrut ✓Dieselläckage orsakar köer söderut En trafikolycka i höjd med trafikplats Frösunda har inträffat på måndagseftermiddagen.måndag 24/6 16:31

Här kan du bada med din hund

Nyheter Sex olika badplatser i Sollentuna Generellt går det bra att bada med hunden på badplatserna i Sollentuna – med ett par undantag – förutsatt att den är kopplad och att ägaren följer så kallad god sed.måndag 24/6 11:30
Stockholm Direkt