OVANLIGT SKRÄP. Leksakstelefoner, tandborstar, vaser - och Nemo. Allt nedspolat i toaletter och uppfiskat i reningsverket. Foto: Rikkard Häggbom

Ny kampanj ska ge bättre toalettvanor

Kiss, bajs och toapapper. Inget annat ska slängas i toaletten. Trots detta ställer nedspolade våtservetter till stora problem för avloppsreningsverket Käppala, som bland annat tar hand om kommuninvånarnas skräp. Nu dras en informationskampanj i gång för att få till bättre "nedspolningsvanor".

  • Publicerad 16:31, 11 okt 2018

Våtservetter. Denna gudagåva till småbarnsföräldrar och andra som snabbt vill torka bort kladd. Men när man är klar? Då är det lätt hänt att de hamnar i toaletten och inte i papperskorgen. Våtservetter är faktiskt ett av de vanligaste skräp som felaktigt spolar ner i toaletten.

Varje år ställer nedspolade våtservetter till stora problem för avloppsreningsverket Käppala på Lidingö. I motsats till toalettpapper löser inte våtservetter upp sig i avloppsvatten. När våtservetterna kommer fram till avloppsreningsverket är de fortfarande intakta och måste tas bort med hjälp av mekanisk rening.

– Vi får tyvärr in stora mängder skräp till Käppalaverket. Just våtservetter leder till problem eftersom de ibland snurrar ihop sig i 100–200 kilo tunga sjok som är omöjliga att separera. Det leder till stopp i vår renshantering. Vi vill uppmana alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten och att alltid slänga våtservetter och annat skräp i en papperskorg, säger Linda Åmand, produktionschef på Käppalaförbundet.

900 000 kilo skräp

Varje år fastnar ungefär 900 000 kilo skräp i rensgallren i Käppalaverket. Skräp som spolas ner av invånarna i förbundets elva medlemskommuner: Danderyd, Lidingö, Nacka, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna och Värmdö. Skräpet orsakar problem, både lokalt i kommunernas avloppsledningsnät, i avloppstunneln och på Käppalaverket där avloppsvattnet renas. Skräpet täpper till avloppsledningar, fastnar i pumpar och annan mekanisk utrustning och orsakar onödiga kostnader.

– Problemet är just att våtservetterna inte söndersmulas. Förutom att det blir en större mängd skräp som måste rensas, så stör de även på vägen till reningsverket och kan fastna i ledningarna, säger Åsa Snith, VA- och avfallschef på Sollentuna Energi och Miljö.

Hon rekommenderar att man har en papperskorg eller pedalhink i badrummet. Har man inte det är det lätt att fel saker hamnar i toan.

– I avfallssammanhang ska det vara lätt att göra rätt, säger hon.

– Blir det avloppsstopp så drabbar det alltid kunden, och många stopp beror just på att fel saker har spolats ner, säger Åsa Snith.

Informationskampanj

Undersökningen visar att det som oftast spolas ner felaktigt i toaletten är våtservetter, bomullstussar, tamponger, snus/cigarettfimpar och tops/bomullspinnar. Nu drar Käppalaförbundet i gång den andra delen av tre i en informationskampanj som handlar om att man inte ska spola ner skräp i toaletten. Kampanjen riktar sig till invånarna i förbundets medlemskommuner.

VÅTSERVETTER. Den stora boven bland nedspolat skräp. Foto: Rikkard Häggbom

TOPS. Hör inte hemma i toaletten. Foto: Rikkard Häggbom

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Mjuka lejon tröstar barn i ambulansen

Nyheter Lions Club donerar gosedjur till sjuka barn Ambulansen i Sollentuna har numera alltid några extra passagerare i bilen. Lions Club har nämligen donerat mjukislejon som ska ges till barn som är så sjuka att de behöver åka ambulans.fredag 7/12 11:00

SL kräver staten på miljoner för pendelhaveri

Nyheter Tamsons (M): Vi tar tillbaka pengarna till stockholmarna Pengarna tillbaka – krona för krona. Det kräver Stockholm av staten för alla försenade pendeltåg, med hjälp av en ny lag. "Viktig principfråga att markera missnöje med järnvägen", säger...torsdag 6/12 16:22

Ytterligare förseningar för Sollentuna sjukhus

Nyheter Beräknas stå färdigt först i april Bygget av nya Sollentuna sjukhus har försenats ytterligare. – Naturligtvis tråkigt, säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämndentorsdag 6/12 13:24