Sakariya Hirsi och Josef Farhan vill ge en röst till de människor som blir påverkade av det dödliga gatuvåldet. Foto: Jacqueline Axén Linderl, Amnesty International

Ny kampanj uppmärksammar gatuvåldet

En människas död ska inte begränsas till ett nummer i statistiken eller till förminskande rubriker, och problemet tillhör inte bara förorten – det är budskapen i kampanjen "Kollektiv sorg", som lyfter problemet med gatuvåld och skjutningar, och förmänskligar människorna bakom rubrikerna.

  • Publicerad 15:46, 14 aug 2020

Folk tenderar att inte bry sig om saker som inte drabbar dem personligen.

Under Sakariya Hirsis uppväxt innebar ett inkommande telefonsamtal ofta ett ögonblick av nervositet, innan personen i andra änden berättat vad den hade på hjärtat. Han var rädd för att få besked om att någon nära blivit skadad, utsatt för det gatuvåld som kommit att bli allt vanligare i förorten där han bodde.

– Det fanns alltid en oro. Att något skulle ha hänt, att det skulle ha drabbat någon nära. En oro som är vardag för många i förorten, säger han.

Hela Sveriges ansvar

Tillsammans med barndomsvännen tillika kollegan Josef Farhan har han nu startat kampanjen "Kollektiv sorg". Vännerna vill uppmärksamma gatuvåldet, dess offer och den stress som kommer med våldet; både för inblandade och anhöriga.

– Folk tenderar att inte bry sig om saker som inte drabbar dem personligen. Media rapporterar om skjutningar när de händer, men nästan aldrig om att de drabbade faktiskt var riktiga personer med familj, drömmar och mål. Att det är ett helt liv bakom varje siffra och att siffran är alldeles för hög, säger Sakariya Hirsi.

De vill även uppmärksamma den psykiska ohälsa som kan komma med att växa upp i en miljö där gatuvåldet ofta gör sig påmint.

– Bara oron i att det kan hända nära en påverkar, men jag vet också extremfall där unga har sett en avliden person ligga i flera timmar, men som inte ens då fått något som helst hjälp från samhället efteråt. Det är helt sjukt. Unga måste fångas upp och få stöd.

Drivs med hjälp av Amnesty

Kampanjen är fristående och drivs genom stöd av Amnesty Sverige och det globala projektet Digital Disruptors, där unga människorättsaktivister får stöd och utbildning för att forma och driva en kampanj.

– Jag och Josef är båda konstnärer och intresserade av skapande, jag sysslar mest med poesi och han med film. Vi vill nå ut med information på kreativa sätt genom olika berättelser från verkligheten, säger Sakariya Hirsi.

Duon har skrivit ett öppet brev om gatuvåldet och påbörjat en namninsamling, där målet är att komma upp till minst 5 000 namn. Dessutom driver de ett Instagramkonto där de utbildar, uppmärksammar och informerar. Förändringar kräver att problemet synliggöras och att alla i Sverige tar ett kollektivt ansvar, menar de.

– Hela landet borde uppmärksamma frågan och tillsammans kräva att förändring. Fler ska inte behöva dö. Som det är nu så känns det som att många inte vill ta i gatuvåldet, de tillskriver problemet till förorten och tänker att "de får sköta det där själva". Men det är inte bara min sorg, eller din, det är allas.

Kollektiv sorg

Läs mer om kampanjen på www.amnesty.se/kollektivsorg. Där kan du även skriva under det öppna brevet.

Instagram: @kollektivsorg

Personerna bakom

Namn: Sakariya Hirsi
Ålder: 23
Bor: Tensta
Gör: Fritidsledare

Namn: Josef Farhan
Ålder: 22
Bor: Kista
Gör: Processledare i Rinkeby Folkets Hus