Live. De röda plupparna på kartan är bussar som rör sig i realtid. Foto: Daniel Cannervik & Livemap24.com

Ny karttjänst visar bussarna i realtid

Den släpptes förra helgen och blev snabbt en snackis. Ett Stockholmsbaserat företag ligger bakom den nya karttjänsten som ska kunna visa var på Mälaröarna bussarna befinner sig just nu.

  • Publicerad 07:55, 21 apr 2017

Vi ser att det går att göra kollektivtrafikinformation mer lättillgänglig.

Tänk dig att du ska åka med en buss från en hållplats någonstans i kommunen, men SL-appen varnar för kraftiga förseningar. Att stå i regn och rusk och vänta på en buss med oklar ankomsttid är inte alltid så lockande.

Förmodligen vill du veta exakt på minuten när du behöver gå ut till hållplatsen.

Då kan du kolla in sajten livemap24.com. Det är det Stockholmsbaserade företaget Veridict som ligger bakom den nya karttjänsten som använder öppen trafikdata för att kunna visa hur olika kollektiva färdmedel rör sig i världen. Stockholms och Ekerös kollektivtrafik är inget undantag.

Tjänsten släpptes under förra helgen och har säkert redan fått en och annan att maniskt följa hur bussar och tunnelbanetåg rör sig framåt på en karta.

– Det man ser är kollektivtrafik från hela världen. Primärt på buss och spårvagn men även tunnelbana och pendeltåg. Fjärrtåg kommer in mer och mer och vissa flyg går också att se, säger Enligt Alexander Seward, vd på Veridict.

Informationen består av samma data som styr informationsskyltarna på våra busshållplatser och som gör det möjligt att söka efter resor i SL:s reseplanerare.

Alexander Seward med kolleger arbetar i första hand med det som kallas ITS (intelligenta transportsystem) och AI (artificiell intelligens) och karttjänsten kan beskrivas som ett sätt för företaget att visa upp sig.

Kvaliteten på datan varierar beroende på land och stad och i många fall visas bussarna snarare utifrån tidtabellen än det faktiska läget. Men informationen från SL:s trafik håller en hög kvalitet och enligt Alexander Seward kommer Stockholmsdelen att bli ännu bättre.

Vad är ert mål med det här?

– Vi ser att det går att göra kollektivtrafikinformation mer lättillgänglig. När du söker efter kollektivtrafik i dag behöver du många gånger knappa in lika många val som vid en flygresa. Det vi vill göra är att ge världen ett gränssnitt för enkelt resande som du kan känna igen dig i, även om du saknar lokalkännedom, säger Alexander Seward.

Fler funktioner

Klicka på ett fordon så får du se hela rutten.

Intill vissa fordon finns ett litet ”+” eller ”-”. Det visar om fordonet ligger före tidtabell (+) eller efter (-).

Skriv ”cctv” i sökfältet och det dyker upp kamerasymboler på kartan. Klicka på en sådan och du får en ögonblicksbild över trafikläget på ett stort antal vägar.

Karttjänsten hittas på livemap24.com.

Ekeröbo dömd till flerårigt fängelsestraff för knarkbrott

Nyheter Tre och ett halvt år i fängelse. Det blir straffet för en 22-årig Ekeröbo som hanterade stora mängder cannabis i en lägenhet på Stora Essingen.söndag 18/8 6:15