Ny kommunal skola i Huvudsta

En helt ny kommunal grundskola ska byggas i Huvudsta. Skolan får plats för mellan 700 och 900 elever och ska stå klar redan 2021. Samtidigt läggs Tallbackaskolan ner.

  • Publicerad 17:10, 9 feb 2018

Inriktningsbeslutet om den nya skolan i Huvudsta tas på kommunstyrelsens sammanträde den 19 februari.

– Det här är fjärde skolan som vi sjösätter den här mandatperioden och det gör mig stolt. Jag vill att det ska synas att vi satsar på skolan i Solna, säger Marianne Damström Gereben (L), vice ordförande kommunstyrelsen.

Sedan förra valet har privata Raoul Wallenberg-skolan startat upp i Järvastaden och kommunala Fridhemsskolan byggts om och nyinvigts som Parkskolan. Dessutom startar till hösten en ny gymnasieskola för drygt 300 elever i kontorsfastigheten invid Råsundatomten.

Den nya grundskolan i Huvudsta kommer att ha plats för en sporthall, fritidsverksamhet och ett tillagningskök. Mellan 700 och 900 elever från förskola upp till årskurs nio kommer gå i den nya skolan. I dag har Tallbackaskolan cirka 450 elever och kapacitet för ytterligare ungefär 100. Tanken är att elever och personal i Tallbackaskolan successivt ska flyttas över till den nya skolan.

– Vi kommer även att titta på det småskaliga eftersom skolan får både förskolebarn och elever upp till 16 år, säger Marianne Damström Gereben.

Det är ingen tvekan om att skolorna kommer att bli en av de hetaste valfrågorna. Socialdemokraterna har redan lovat fyra nya skolor om man vinner valet: i Huvudsta, Hanneberg, Hagalund och Bagartorp.

Nu kontrar alltså Alliansen med en ny kommunal grundskola.

– Vi hade hellre sett en skola på gamla Stenbackaskolans tomt. Det är en bättre plats än vid en gatukorsning med massor av avgaser, säger socialdemokraternas talesperson i skolfrågor Eva Eriksson som dessutom efterlyser en långsiktig skolplanering för hela Solna.

Den senaste helt nybyggda kommunala skolan som startades i Solna var Ulriksdalsskolan med kapacitet för 900 elever.  Den kostade cirka 350 miljoner kronor och invigdes hösten 2014.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 10:16