Ny kommunal skola i Huvudsta

En helt ny kommunal grundskola ska byggas i Huvudsta. Skolan får plats för mellan 700 och 900 elever och ska stå klar redan 2021. Samtidigt läggs Tallbackaskolan ner.

  • Publicerad 17:10, 9 feb 2018

Inriktningsbeslutet om den nya skolan i Huvudsta tas på kommunstyrelsens sammanträde den 19 februari.

– Det här är fjärde skolan som vi sjösätter den här mandatperioden och det gör mig stolt. Jag vill att det ska synas att vi satsar på skolan i Solna, säger Marianne Damström Gereben (L), vice ordförande kommunstyrelsen.

Sedan förra valet har privata Raoul Wallenberg-skolan startat upp i Järvastaden och kommunala Fridhemsskolan byggts om och nyinvigts som Parkskolan. Dessutom startar till hösten en ny gymnasieskola för drygt 300 elever i kontorsfastigheten invid Råsundatomten.

Den nya grundskolan i Huvudsta kommer att ha plats för en sporthall, fritidsverksamhet och ett tillagningskök. Mellan 700 och 900 elever från förskola upp till årskurs nio kommer gå i den nya skolan. I dag har Tallbackaskolan cirka 450 elever och kapacitet för ytterligare ungefär 100. Tanken är att elever och personal i Tallbackaskolan successivt ska flyttas över till den nya skolan.

– Vi kommer även att titta på det småskaliga eftersom skolan får både förskolebarn och elever upp till 16 år, säger Marianne Damström Gereben.

Det är ingen tvekan om att skolorna kommer att bli en av de hetaste valfrågorna. Socialdemokraterna har redan lovat fyra nya skolor om man vinner valet: i Huvudsta, Hanneberg, Hagalund och Bagartorp.

Nu kontrar alltså Alliansen med en ny kommunal grundskola.

– Vi hade hellre sett en skola på gamla Stenbackaskolans tomt. Det är en bättre plats än vid en gatukorsning med massor av avgaser, säger socialdemokraternas talesperson i skolfrågor Eva Eriksson som dessutom efterlyser en långsiktig skolplanering för hela Solna.

Den senaste helt nybyggda kommunala skolan som startades i Solna var Ulriksdalsskolan med kapacitet för 900 elever.  Den kostade cirka 350 miljoner kronor och invigdes hösten 2014.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Så länge får du köa för en lya i Solna

Nyheter Fler bostäder förmedlade i länet under 2018 Under 2018 förmedlades 265 hyreslägenheter i Solna via Bostadsförmedlingen i Stockholm. För ett vanligt hyreskontrakt krävs i genomsnitt 13 år i kön, lite kortare eller längre beroende på var i...lördag 19/1 7:30

MOS är stockholmarnas andraval

Nyheter Täby snäppet populärare än Mall of Scandinavia En undersökning över Stockholmarnas favoritcentrum blev en jämn kamp. Men till slut visade det sig att Täby Centrum kammade hem titeln som favoritköpcentrumet precis före Mall of Scandinavia. MOS...fredag 18/1 9:40