Den nya elvamannaplanen i Silverdal får granulat och kommer troligen inte anläggas med samma konstgräs som använts på Helenelunds IP. Foto: Anton Kyhlbäck

Ny konstgräsplan i Silverdal

En fullstor fotbollsplan i granulat och med belysning är planerad att stå redo i Silverdal senast nästa år.

  • Publicerad 17:30, 14 jun 2019

Kommunstyrelsen i Sollentuna har beslutat att Södra Sollentuna får ny fotbollsplan med konstgräs. Planen är tänkt möta behovet hos allt fler unga idrottare i Södra Sollentuna för en idrottsplats, där Sollentuna FK blir en av hyresgästerna för planen.

Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden:

– Det har pratats länge om det här, och den planen som vi nu har haft temporärt i Silverdal har varit mycket använd. Nu är läge att genomföra detta tillskott till fotbollsplaner.

Flera platser har diskuterats för 11-mannaplanen.

Förstudien från trafik- och fastighetskontoret samt SKAB föreslår platsen där förskolan Silverskogen finns men som snart ska avetableras och flyttas. Kultur-och fritidsnämnden får ett årligt tillskott till sin budget på 1,5 miljon kronor för driften av planen.

Planen ska gå till upphandling och den totala kostnaden, liksom planens anordning och storlek, är ännu oklar. Kultur- och fritidsnämndens ordförande säger dock att man inte har för avsikt att använda samma konstgräs som orsakat halkproblem på Helenelunds IP.

Istället blir det granulat och sand.

– Vi har blivit hårdare med hur vi hanterar granulat. Det här blir ett slutet system med filter som tar hand om granulaten, och en borstanläggning. Problemet har varit att granulaten försvinner från planen men tanken är att det inte ska göra det från den här planen.

Senast 2020

7-mannaplanen vid korsningen Sollentunavägen och Torshamnsgatan, i området där JM ska påbörja bygget av ett helt kvarter bostäder, har varit flitigt använd sedan den flyttades i samband med renoveringen av Tegelhagsskolan.

Den planen flyttas tillbaka i början av 2020 till Tegelhagsskolan.

Då blir det två fotbollsplaner inom en radie på mindre än 400 meter i området.

– Jag förstår att det finns bekymmer för den här planen bland de som bor där, säger Magnus Ramstrand, men lyfter fram att detta även underbygger trygghet för ungdomarna i området.

– Vi kommer bearbeta frågor kring konsekvenser när det gäller parkeringar av bilar. Viktigt att parkeringsregler respekteras, information kring detta måste bli bättre. Vi kommer också uppmana fler att ta cykeln, och vi får titta tillsammans hur det blir med belysning och eventuellt buller.

Fotbollsplaner i Sollentuna

Edsbergs sportfält

Tre 11-mannaplaner, varav två i konst- och en i naturgräs, samt en 7-mannaplan.

Bagarbyplan

7-mannaplan med konstgräs och löparbanor.

Helenelunds IP

Belyst 7-mannaplan och 11-mannaplan i konstgräs.

Kärrdalsplan

Belyst område med en 11-mannaplan i konstgräs och två 5-mannaplaner i grus.

Norrvikens IP

Belyst område med en 11-mannaplan i konstgräs och en 11-mannaplan i grus.

Rotebroplan

En 7-mannaplan i konstgräs vid nya Rotebrohallen.

Skinnaråsens IP

Två 11-mannaplaner, en med naturgräs och en med konstgräs.

Sollentunavallen

Två belysta 11-mannaplaner, en med naturgräs och en med konstgräs.

Tegelhagsplan

En belyst 7-mannaplan i konstgräs. Nyligen flyttad till Silverdal under ombyggnation av skolan.

Vaxmoraplan

En belyst konstgräsplan för spontanidrott och föreningsverksamhet.

Vibyplan

En belyst 7-mannaplan med konstgräs.

Sollentuna fotbollshall

Landets åttonde fullstora inomhushall för fotboll.

Källa: Sollentuna kommun

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25

Totalstopp på E4:an efter olycka

Nyheter Lastbil blockerade vägen En olycka med en lastbil inträffade på E4:an vid trafikplats Rosersberg på måndagen.måndag 1/7 14:23
Stockholm Direkt