Den nya elvamannaplanen i Silverdal får granulat och kommer troligen inte anläggas med samma konstgräs som använts på Helenelunds IP. Foto: Anton Kyhlbäck

Ny konstgräsplan i Silverdal

En fullstor fotbollsplan i granulat och med belysning är planerad att stå redo i Silverdal senast nästa år.

  • Publicerad 17:30, 14 jun 2019

Kommunstyrelsen i Sollentuna har beslutat att Södra Sollentuna får ny fotbollsplan med konstgräs. Planen är tänkt möta behovet hos allt fler unga idrottare i Södra Sollentuna för en idrottsplats, där Sollentuna FK blir en av hyresgästerna för planen.

Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden:

– Det har pratats länge om det här, och den planen som vi nu har haft temporärt i Silverdal har varit mycket använd. Nu är läge att genomföra detta tillskott till fotbollsplaner.

Flera platser har diskuterats för 11-mannaplanen.

Förstudien från trafik- och fastighetskontoret samt SKAB föreslår platsen där förskolan Silverskogen finns men som snart ska avetableras och flyttas. Kultur-och fritidsnämnden får ett årligt tillskott till sin budget på 1,5 miljon kronor för driften av planen.

Planen ska gå till upphandling och den totala kostnaden, liksom planens anordning och storlek, är ännu oklar. Kultur- och fritidsnämndens ordförande säger dock att man inte har för avsikt att använda samma konstgräs som orsakat halkproblem på Helenelunds IP.

Istället blir det granulat och sand.

– Vi har blivit hårdare med hur vi hanterar granulat. Det här blir ett slutet system med filter som tar hand om granulaten, och en borstanläggning. Problemet har varit att granulaten försvinner från planen men tanken är att det inte ska göra det från den här planen.

Senast 2020

7-mannaplanen vid korsningen Sollentunavägen och Torshamnsgatan, i området där JM ska påbörja bygget av ett helt kvarter bostäder, har varit flitigt använd sedan den flyttades i samband med renoveringen av Tegelhagsskolan.

Den planen flyttas tillbaka i början av 2020 till Tegelhagsskolan.

Då blir det två fotbollsplaner inom en radie på mindre än 400 meter i området.

– Jag förstår att det finns bekymmer för den här planen bland de som bor där, säger Magnus Ramstrand, men lyfter fram att detta även underbygger trygghet för ungdomarna i området.

– Vi kommer bearbeta frågor kring konsekvenser när det gäller parkeringar av bilar. Viktigt att parkeringsregler respekteras, information kring detta måste bli bättre. Vi kommer också uppmana fler att ta cykeln, och vi får titta tillsammans hur det blir med belysning och eventuellt buller.

Fotbollsplaner i Sollentuna

Edsbergs sportfält

Tre 11-mannaplaner, varav två i konst- och en i naturgräs, samt en 7-mannaplan.

Bagarbyplan

7-mannaplan med konstgräs och löparbanor.

Helenelunds IP

Belyst 7-mannaplan och 11-mannaplan i konstgräs.

Kärrdalsplan

Belyst område med en 11-mannaplan i konstgräs och två 5-mannaplaner i grus.

Norrvikens IP

Belyst område med en 11-mannaplan i konstgräs och en 11-mannaplan i grus.

Rotebroplan

En 7-mannaplan i konstgräs vid nya Rotebrohallen.

Skinnaråsens IP

Två 11-mannaplaner, en med naturgräs och en med konstgräs.

Sollentunavallen

Två belysta 11-mannaplaner, en med naturgräs och en med konstgräs.

Tegelhagsplan

En belyst 7-mannaplan i konstgräs. Nyligen flyttad till Silverdal under ombyggnation av skolan.

Vaxmoraplan

En belyst konstgräsplan för spontanidrott och föreningsverksamhet.

Vibyplan

En belyst 7-mannaplan med konstgräs.

Sollentuna fotbollshall

Landets åttonde fullstora inomhushall för fotboll.

Källa: Sollentuna kommun

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här firas en jul för alla i Sollentuna

Nyheter "Man behöver inte skrämmas eller dra sig för att komma" Julafton är inte bara Kalle Anka, mat och yviga barrträd. Det är även en helg då ensamheten blir påtaglig för många. Anna Runesson och Peter Holstad är två Sollentunabor som arbetar för att fler ska...fredag 6/12 16:30

Kvinna i 40-årsåldern misstänkt för grovt narkotikabrott

Nyheter "Det är elva häktade i samma ärende" säger åklagaren. En kvinna i 40-års åldern från Sollentuna har häktats för synnerligen grovt narkotikabrott. Elva personer misstänks i samma ärende, meddelar åklagaren.fredag 6/12 15:28

Arena Satelliten firar 10 år

Nyheter "Vi har strävat efter bästa möjliga aktivitetshuset för alla" På torsdagen bjöds det på bubbel och snittar på Arena Satelliten för att fira att ungdomshuset fyller tio år.fredag 6/12 14:47
Stockholm Direkt