Nyöppnat. Maria von Euler lovar både hummusbar och yoghurtbar i restaurangen på Valhallavägen. Foto: Patrik Wirén

Ny krog för lunch och forskning på Östermalm

En ny restaurang håller på att ta form på Valhallavägen. På menyn ryms betydligt mer än bara frukost, lunch och fika.

  • Publicerad 17:00, 28 aug 2019

På tisdag, den 3 september, öppnas dörrarna till Restauranglabbet på Valhallavägen 79, vid Tekniska högskolan. Designern Maria von Euler, som även arbetar som lärare på KTH, är en dem som står bakom satsningen.

– Det känns förlösande att det slutligen blir av, att vi äntligen får göra det vi pratat om under så lång tid, säger hon entusiastiskt när ÖstermalmDirekt kommer på besök.

Här byggs Stockholms nya jättecampus

Här ska det serveras luncher precis som på vilken restaurang som helst, men samtidigt är Restauranglabbet framför allt ett innovationsprojekt. Syftet är att undersöka exakt hur hållbart ett restaurangsystem kan bli.

– Det ska vara en plattform och mötesplats för expertis som driver de här frågorna framåt. Många som vill arbeta med hållbarhet ställs inför liknande problem så vi kommer bjuda in olika branscher och forskare från både KTH och andra lärosäten i samband med kvällsseminarier, säger hon.

Nytt hotell kan byggas på KTH

En annan av initiativtagarna är Johan Gottberg som startade K-märkt Garnisonen. Liksom i Garnisonen är det även på Restauranglabbet mängden mat på tallriken som avgör prislappen, som ett sätt att minska matsvinnet.

På menyn ryms mycket grönt, men faktiskt även kött.

– Vi vill titta på förändringar över tid, vill vara objektiva och inte jobba med pekpinnar, säger Maria von Euler som hoppas att även den utan intresse för hållbarhetsfrågor ska hitta hit.

– Vi vill gärna att folk som inte tänker på sådana här saker kommer hit. Det är kul om vi kan påverka människor åt rätt håll, säger hon.

Restauranglabbet har öppet måndag till fredag klockan 8-17.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android