Ny krog lockar med georgiska specialiteter och kolgrill

Ut med pizza och pasta. In med khachapuri, chkmeruli och ostri. Nu finns ett nytt kulinariskt resmål på Kungsholmen för den som är nyfiken på det georgiska köket.

  • Publicerad 18:00, 13 jan 2016

Franskt, spanskt, italienskt, japanskt, indiskt… Längs Hantverkargatan finns många av världens kök representerade. Och nu ytterligare ett lite mer ovanligt sådant – det georgiska. Det är före detta restaurang och pizzerian Da Mario på Hantverkargatan 86 som klätts om i gammal georgisk skrud och blivit Restaurang Tiflisi som öppnade nyligen.

– Det känns bra och det har varit mycket folk här. Andra dagen hade vi kanske 70 personer på två sittningar. Folk ville inte gå härifrån, säger Mikaela Areco, en av delägarna.

Hon har drivit Da Mario tidigare sedan 2006 men var sugen på att testa något nytt. I samma veva träffade hon två kockar från Georgien som bodde på Kungsholmen och på ett krogbesök under en resa till Estland träffade hon den andra delägaren Vajo Kautlenbach vars familj driver två georgiska restauranger där. Resultatet blev den nya restaurangsatsningen med georgiska specialiter inom både mat och dryck, vissa direktimporterade från Georgien, och en kolgrill.

Vad kännetecknar det georgiska köket enligt dig?

– Det är mest känt för att det är mycket grytor, med kyckling, nötkött eller lammkött och speciella piroger. Har du testat khachapuri, ett slags ostbröd, kommer du aldrig vilja äta pizza igen. Det är mycket färska kryddor som dragon och persilja. Sedan har de kolgrillat kött som görs på ett speciellt sätt, inte som det grekiska eller turkiska, säger Mikaela Areco.

Hon hoppas att fler kungsholmsbor ska lockas att testa det nya köket.

– Alla är glada och det har varit väldigt mycket folk här redan. Det verkar som att vår mat faller folk i smaken, säger Mikaela Areco.

Ställen som öppnar och stänger?

Har du sett någon nyöppnad butik/kafé/restauran? Eller är det något som har eller är på väg att stänga? Maila oss på vk@direktpress.se.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Ingen gripen efter skjutning på Fridhemsplan

Nyheter Polisen: "Har hållit ett stort antal förhör" En gärningsperson avlossade skott i närheten av Fridhemsplan förra veckan. Polisen har hållit ett stort antal förhör och en förundersökning pågår. Ingen person är frihetsberövad i ärendet.onsdag 21/11 12:40

P-böterna ska höjas för bilister i Stockholm

Nyheter ✓Ska öka intäkterna till staden ✓S kritiskt P-böterna ska höjas igen – redan nästa år. Det grönblå styret hoppas dra in 85 miljoner extra till stadskassan.onsdag 21/11 11:58