Igenbommad. Det ser inte ut att bli någon öppning av kiosken i Svandammsparken i år heller eftersom uppurstningen av parken snart forstätter. Foto: Elina Lundberg

Ny krogplan i Svandammsparken

Kiosken i Svandammsparken öppnar inte i år heller. Först när parkupprustningen, som drar igång i sommar, är klar kan det bli servering ifrån luckan. Men pizzaplanen har slopats.

  • Publicerad 19:00, 29 apr 2019

Tomas Berglund Foto: Privat

I juli i fjol var den första etappen av Svandammsparkens upprustning klar. Nu väntar del två. Nu är det den södra parkänden som ska byggas om, troligen med start i augusti. Det blir bland annat en ny träbro, en mindre bollplan, en klätterställning, nya möbler och bättre belysning.

I den här delen av parken står också en kiosk som krögarna från Svenska sushiköket, tapasköket och hamburgerköket tänkt göra om till en parkpizzeria.

Svenska sushiköket växer – öppnar pizzeria och nytt hamburgerställe

Dröjer ett år till

Men innan Svandammsparken är helt klar lär det inte bli liv i kioskluckan, enligt delägaren Tomas Berglund.

– Det vore väldigt dumt att öppna och bemanna kiosken när det kommer vara en byggarbetsplats runtomkring. Så i år kommer vi inte öppna den, säger han.

Förutom att öppningen av kiosken skjuts på framtiden har också den planerade menyn slopats. Istället för pizza är tanken nu att det ska bli en grillrestaurang med japanska bordsgrillar. Haken är att få ett alkoholtillstånd.

Upprop för vin till maten

Enligt Tomas Berglund har staden varit avvaktande till att låta folk ta en öl till maten, även om krögaren ännu inte skickat in någon formell ansökan.

– Får vi igenom alkoholtillståndet kan det bli en grillrestaurang nästa sommar men problemet är att kommunen sagt att de vill ha en alkoholfri park. Men tanken är ju inte att det här ska bli ett vattenhål där folk sitter och blir fulla utan man ska kunna ta ett glas till maten, säger Tomas Berglund.

Om alkoholserveringen möter motstånd tänker han vända sig till Kransenborna för att få stöd.

– Vi tänkte nästan starta namninsamling för att få till den här grillrestaurangen. Om kommunen sätter sig på tvären vill vi gärna hitta lösning med dem som bor här, säger Tomas Berglund.

Pizza kan det också fortfarande bli, men inte som ett helt nytt ställe utan i så fall som en del av dagens restaurangverksamhet, uppger krögaren.

Upprustning klar 2020

Hela Svandammsparken ska vara upprustad och klar hösten 2020.

Svandammsparken rustas för 20 miljoner - ny plaskdamm och kickbikebana

Hur stort arbetsområde som kommer att spärras av från och med augusti är ännu inte bestämt, men större delen av norra parken som blev klar förra sommaren kommer att vara öppen.