Spännande. Humöret är på topp när pastor Joakim Davidsson presenterar församlingens nya planer för kyrkgropen. Förhoppningen är att alla i Bredäng, inte bara församlingsmedlemmar, ska kunna ta del av anläggningen. Foto: Elinor Karlin, Rasmus Panagiotis Columbus

Ny kyrka vill bygga på kyrkgropen i Bredäng

I somras fylldes kyrkgropen igen efter många år av misslyckanden. Nu har en annan kyrka börjat planera för ett stort bygge på tomten.

  • Publicerad 12:07, 19 dec 2019

Det havererade kyrkbygget på gräsplätten mellan tunnelbanespåren och Stora Sällskapets väg, i folkmun kallat Kyrkgropen, har varit något av Bredängs sorgebarn. Tomten köptes, en grop grävdes och sen tog pengarna slut. I många år stod tomten instängslad och outnyttjad.

Men i mars såg den långa följetongen ut att få ett slut. Staden tog tillbaka tomten från den rumänsk-ortodoxa föreningen, fyllde igen gropen och tog bort stängslet som ramat in tomten under flera år. Bredängsborna har många idéer på hur den ska utnyttjas nu när den är tillbaka i allmänhetens ägo. Kanske ett Nobelcenter? Eller ungdomsbostäder?

Nu finns ytterligare ett förslag: En ny kyrka vill bygga där.

Den här gången är det Pingstkyrkan i Bredäng som är intresserade. Ritningar skickades in till stadsbyggnadsnämnden i onsdags. Idag håller de till i ett hus intill Sätra IP.

– Kan vi inte bygga där, då måste vi expandera här i stället. Men den tomten ligger väldigt bra till, säger pastorn Joakim Davidson.

Planeringen är ännu i ett mycket tidigt skede, men förhoppningen är att de ska kunna bygga en ny, större kyrkbyggnad med utrymme för ungdomsgård, kafé, konferens och en mindre idrottshall på 10 gånger 20 meter. Ett utegym finns med på ritningen, liksom en stor lummig trädgård med parkmiljö med lekpark och gångstråk.

– Vi vill skapa liv och rörelse, en plats som alla kan ta del av. Det är en stor tomt och kyrkan ska inte ta upp hela, det blir mycket parkområde, säger Joakim Davidson.

I dag brottas Pingstkyrkan med det angenäma problemet att de håller på att växa ur sina lokaler. Medlemstalen växer och den nuvarande kyrkan går inte att bygga ut.

Linje från höghusen

Enligt deras ritningar ska den nya byggnaden ska passa in så bra som möjligt i miljön.

– Det höga från skivhusen i Bredäng ska landa här, det blir en arkitektonisk linje. Det ska bli ett trevligt ställe, som alla väljer att vara på, säger Joakim Davidson.

Och det är långt ifrån säkert att de får ta över kyrkgropen, det senaste politiska förslaget var att bygga ungdomsbostäder på tomten. Om Pingstkyrkan får lov att försöka är det först en lång process med markanvisning, detaljplan och bygglov som ska genomföras. Men förhoppningen hos församlingen är stor.

– Vi hoppas att det här ska komma till nytta för samhället. Det finns många idrotter som kan utnyttja en idrottshall och vi skulle kunna hyra ut lokaler till Kulturskolan, säger Joakim Davidson.

Klart: Kyrkogropen blir stadens igen

Detta har hänt:

2006 fick kulturföreningen Fratia markanvisning för att bygga en rumänsk-ortodox kyrka och församlingslokaler i Bredäng.

I juli 2013 togs det första spadtaget, men snart uppdagades det att föreningen saknade bygglov. Bygget avstannade.

I mars 2015 fick föreningen till slut bygglov för församlingslokalerna. Bygglovet överklagades av grannar och Bredängs utvecklingsråd, men överklagandet avslogs av länsstyrelsen.

Under våren 2017 fick föreningen även bygglov för den stavkyrka de vill uppföra på platsen.

Våren 2018 stämde staden föreningen på ett mångmiljonbelopp i ett försök att sätta press på den.

I november 2018 nåddes en förlikning i Södertörns tingsrätt, där den 15 mars sattes upp som deadline för föreningen att visa att de har pengarna som krävs för att genomföra projektet. När föreningen inte lyckades visa pengarna återgick marken till stadens ägo den 15 mars 2019.

Visa merVisa mindre