In. Georg Chachalatos och Marcus Näslund pendlar till Ekerö. Foto: Lisa Halldén

Ny lag påverkar bilister

Nu måste Ekeröpendlarna låta mobiltelefonerna ligga, även i bilköerna. Från 1 februari är det förbjudet att köra bil med mobiltelefon i handen.

  • Publicerad 15:35, 31 jan 2018

Att surfa medan man kör bil, det var det sjukaste jag hört!

Drygt 8 500 Ekeröbor pendlar till arbete utanför kommunen. Samtidigt pendlar runt 3 700 personer in till Ekerö. En snabb titt på bilköer och infartsparkeringar vittnar om att en majoritet tar bilen till och från jobbet.

Siffror från mobiloperatörer visar att just pendlarkommuner har väldigt hög dataanvändning. Och visst är det frestande att slösurfa på telefonen när bilkön är seg.

►LÄS ÄVEN: Pendling boostar mobilsurfandet

Men nu är det slut med det. Från 1 februari gäller en ny lag i som gör det förbudet att sms:a, mobilsurfa eller prata i telefon utan handsfree när du kör bil.

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

Georg Chachalatos från Nacka och Marcus Näslund från Nynäshamn pendlar in till Ekerö varje dag. De menar att deras pendling kommer se likadan ut även efter det att lagen trätt i kraft.

– Att surfa medan man kör bil, det var det sjukaste jag hört! Det kan man ju inte göra, säger Georg Chachalatos.

– Prata i telefon gör jag till och från jobbet. Men det är handsfree så det kommer jag ju kunna fortsätta med, säger Marcus Näslund.

Detta gäller:

Som förare får du inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när du kör ett motordrivet fordon.

Om du bryter mot förbudet, kan du få böter och bli av med körkortet. Om du nyligen har tagit körkort, kan du behöva göra om uppkörningen.

Tidigare har det varit förbjudet att använda mobiltelefon på ett sätt som gör dig ouppmärksam och farlig i trafiken. Men med den nya lagen får du inte hålla mobilen i handen, oavsett hur det påverkar ditt körande.

Källa: Transportstyrelsen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nedlagt galleri öppnar igen

Nyheter I vintras lades verksamheten ner. Efter ett knappt halvår öppnar det som tidigare hette Hantverksstallet. I helgen väntar öppning av galleriet.tisdag 22/5 16:53

Roslagsvatten: Vattna på kvällstid

Nyheter Vatten. Mycket vatten går i värmen Maj har varit ovanligt varm och torr. Så ser det ut att fortsätta. Nu ber Roslagsvatten om varsamt vattnande.tisdag 22/5 15:15

Klart: Här är första bussen med flexibla nattstopp

Nyheter Nu kan du hoppa av närmare ditt hem I höst ska idén med nattstopp på bussen sjösättas. Först ut att testa den nya idén kan bli buss 396 mellan Bromma och Stenhamra.måndag 21/5 11:45

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter