RÄTTVIST KÖANDE. Botkyrkabyggen har ett utredningsteam som driver ärenden där hyreskontrakt har hanterats på olagliga sätt – hittills i år har 79 kontrakt återgått till bostadskön på grund av det arbetet."Du ska inte kunna köpa dig förbi någon kö", säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen. Foto: Claudio Britos/Botkyrkabyggen

Ny lag ska ge ordning på hyresmarknaden

En ny lag som ska tackla svarta hyreskontrakt och ockerhyror trädde i kraft i veckan. Botkyrkabyggen välkomnar den och tror att den kan bidra till mer ordning och reda på hyresmarknaden.

  • Publicerad 08:53, 4 okt 2019

Reglerna för hur man får hyra ut sin lägenhet och vilka hyror man får ta har skärpts i och med den nya lagen.

Bland annat är det numera olagligt inte bara att sälja ett hyreskontrakt utan också att köpa det. Och om du hyr ut din hyresrätt utan tillstånd och till en för hög hyra kan du få både böter och fängelse.

Botkyrkabyggen har genom branschorganisationen Svenska allmännyttan bidragit till utredningen som ligger till grund för den nya lagen.

– Vi behöver ordning och reda på bostadsmarknaden. Om man hyr ut i andrahand utan tillstånd och med ockerhyra så skor man sig på andra, det är inte acceptabelt, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen.

79 hyreskontrakt tillbaka i kön

Men redan innan lagen trädde i kraft har Botkyrkabyggen jobbat med att tackla olovlig andrahandsuthyrning. Bostadsbolaget har ett utredningsteam som jobbar med att upptäcka och driva ärenden där hyreskontrakt har hanterats på olagliga sätt. Hittills i år har 79 kontrakt återgått till bostadskön på grund av det arbetet.

– Hyresrätter ska inte vara handelsvaror, det är det centrala med med allmännyttiga och privata hyresbostäder. Du ska inte kunna köpa dig förbi någon kö, säger Charlotta Lundström.

Botkyrkabyggen har på sin webbsida gått ut med information om vad den nya lagen innebär och kommer kontinuerligt informera sina hyresgäster om den.

– Det ligger i allas intresse att veta vad som gäller. Det är viktigt även för de som hyr i andrahand, de är också offer, säger Charlotta Lundström.

Detta gäller:

Du behöver tillstånd från din hyresvärd eller från hyresnämnden för att få hyra ut din lägenhet i andrahand. Samma gäller om du vill byta din hyreslägenhet mot en annan.

Hyran du tar av den du hyr ut till får inte överstiga den du själv betalar.

Du får bara ha en inneboende i din lägenhet om du själv också bor där. Du får bara ta ut en hyra för det rum den inneboende använder.

Du måste vara folkbokförd hos Skatteverket på addressen du bor. Gör du inte det riskerar du böter eller fängelse.

Visa merVisa mindre