NY LAG. Kränkningar på nätet ska minska med ny lag, hoppas polisen. Foto: Mostphotos

Ny lag ska minska kränkningar på nätet

Allt fler unga utsätts för kränkningar på sociala medier. Nu har en ny lag införts som ska göra det lättare att straffa de som gör sig skyldiga till brott.

  • Publicerad 07:58, 11 jan 2018

Vid årsskiftet kom den nya lagen ”Olaga integritetsintrång”. Polisen har förhoppningar om att den ska ge effekt och göra det lättare att straffa de som gör sig skyldiga till den typen av brott.

Polisen arbetar sedan en tid tillbaka med att uppmärksamma allt fler ärenden där unga personer på olika sätt hängs ut i sociala medier. I vissa fall kan det i början verka oskyldigt, men bilder och information sprids snabbt och kan få förödande konsekvenser för den drabbade, men innan den nya lagen har det varit svårt att hitta en lämplig brottsrubricering.

– Den nya lagen ger oss nya verktyg, säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på polisens nationella operativa avdelning, NOA, på polisens hemsida.

Nya lagar i år – det här gäller 2018

Ungdomsgruppen vid polisen i Täby har den senaste tiden arbetat aktivt med brottsförebyggande information till skolor, om kränkningar i sociala medier.

– Det känns viktigt att få ut budskapet då vi ser en ökning av dessa ärenden främst i åldersspannet 13-17 år, säger Madelene Stolt, chef ungdomsgruppen vid polisen i Täby.

Polisen uppmanar alla som utsätts för kränkningar på nätet att polisanmäla och att alla ser till att ta ansvar:

– Ser man saker som händer i grupper eller på webbsidor, gäller det att reagera och inte bara blunda för det. Polisen kan inte ensamt agera mot kränkningar på nätet, säger Anders Ahlqvist.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nya lagen

Olaga integritetsintrång (Brottsbalken 4:6 c, 6d §§)

Rubriceringen som infördes vid årsskiftet straffbelägger intrång i någons annans privatliv genom spridning av vissa slag av bilder eller andra uppgifter, om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.