EFFEKTIV. Polisens nya arbetsmetod har snabbat upp arbetet med att få brottslingar fällda. Foto: Mostphotos

Ny lag skickar dig till domstol i rekordfart

En ny arbetsmetod inom polisen gör att tjuvar snabbare kan sättas dit och bli dömda. Arbetssättet har visat sig mycket effektiv.

  • Publicerad 07:00, 2 jan 2019

2017 fick polisen ett regeringsuppdrag med en tydlig målbild. Tillsammans med övriga myndigheter i rättskedjan skulle de starta ett projekt för snabbare lagföring av enklare brott.

Arbetet drog igång i januari 2018 och nu, 1 200 stycken ärenden senare, går det att se vilka effekter som har uppnåtts.

Resultatet: Högsta betyg!

– Vi har tillsammans lyckats kapa handläggningstiderna ordentligt och hela processen har blivit uppsnabbad, säger Jörgen Nilsson, sektionschef och projektledare för snabbare lagföring på polisen.

Tjuv försökte simma ifrån polisen

Händelser som tidigare har tagit 22-23 veckor från brott till dom tar med den nya metoden 2-6 veckor. Mängder med byråkratiska timmar har försvunnit och allt har effektiviserats. Detta då polispatrullen på plats i stort sett gör klart förundersökningen av brottet direkt på gatan, med hjälp av förundersökningsledare som bistår med hjälp via telefon vid behov. I samma veva bokas det tid för Tingsrättsförhandling.

– Ett av de första ärendena där det nya delgivningssättet användes rapporterades en person misstänkt för grovt rattfylleri. Nio dagar senare var han dömd, ett brott som ibland kan ha en handläggningstid genom rättskedjan på flera månader, säger Jörgen Nilsson.

Bra för tjuvarna också

Enligt honom är projektet med snabbare lagföring inte bara bra för brottsoffer, polisen, åklagare och domstolarna. Det är även positivt för tjuvarna som grips.

– En snabbare lagföring är bra på flera sätt. För medborgaren då de får en snabb reaktion från rättsväsendet, men även för den som döms som får en chans att ganska omgående börja om. Många gånger är det en tuff tid att bara gå och vänta på sitt straff, säger Jörgen Nilsson.

Kan spridas över hela Stockholm

Just nu är det bara polisområde Nord i Stockholm som får arbeta den nya försökslagstiftningen, där bland annat Täby, Danderyd, Vallentuna, Solna, Sundbyberg, Sollentuna, Mälaröarna och Västerort ingår. Under våren 2019 kommer en delrapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, presenteras, där projektet med snabbare lagföring ska utvärderas. Är tongångarna positiva kan arbetssättet spridas till den övriga polisorganisationen.

– Vi ser redan nu att det här fungerar väldigt bra och att det här arbetssättet kan spridas. Vi vet att intresset är stort, avslutar Jörgen Nilsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Gammalt arbetssätt vs nytt arbetssätt

EXEMPEL: Så här jobbar vanligtvis polisen

✓Polisen griper misstänkt tjuv
✓Patrull för personen till polisstation.
✓Förhör hålls och tjuv delges misstanke om brott.
✓Förundersökningsledare tar över ärendet, utredare håller kompletterande förhör.
✓Förundersökning färdigställs av utredare och skickas till åklagare.
✓Tjuven blir via brev delgiven om tingsrättsförhandling.
✓Huvudförhandling startar i tingsrätten och dom avkunnas.
TID: 22-26 veckor

EXEMPEL: När polisen jobbar med nya metoden

✓Polisen griper misstänkt tjuv
✓Patrull på plats håller förhör med stöd av förundersökningsledare på telefon.
✓Tjuv delges misstanke om brott på plats och får samtidigt veta när tingsrättsförhandling ska äga rum.
✓Huvudförhandling startar i tingsrätten och dom avkunnas.
TID: 2-6 veckor

Kvalitet: I normala fall återskickas cirka 20 procent av polisens förundersökningar från åklagaren, då de behöver kompletteras. Av de 1 200 ärenden som genomförts i det här projektet har endast tre procent skickats tillbaka av åklagare.