Nytt latinamerikanskt ställe. Favio Cruz och Carlos Amigo del Sol har öppnat restaurangen Antu på Birger Jarlsgatan 100. Foto: Mimmi Epstein

Ny latinamerikansk restaurang på Birger Jarlsgatan

Cevicher med färsk fisk enligt säsong, veganska alternativ och skaldjur. Och en lemonad gjord på blå majs. Nu har en latinamerikansk restaurang med fokus på det peruanska, chilenska och bolivianska köket öppnat på Birger Jarlsgatan.

  • Publicerad 19:30, 19 nov 2019

Favio Cruz och Carlos Amigo träffades på den mexikanska restaurangen Yuc vid Odenplan där de jobbade ihop som kockar. De har även jobbat tillsammans med Carlos Amigos foodtruck "Lilla kompis". Nu har Antu haft öppet i en månad på Birger Jarlsgatan 100.

– Vi tycker att Peru, Chile och Bolivia är mest intressant så vi fokuserar på mat därifrån. Ceviche är en klassiker som vi serverar i flera olika varianter, till exempel med färsk fisk efter säsong. Det finns alltid glutenfria och veganska alternativ, säger Carlos Amigo.

Han berättar vidare att de har fem olika typer av majs.

– Till exempel blå majs som vi gör en lemonad på som heter chicha morada, även kallad inkasaft. Den påminner lite om julmust och smakar kanel och ingefära.

Skänker dricks

På väggarna har de låtit konstnärer måla symboler kopplade till de sydamerikanska ursprungsbefolkningarna, bland annat Nazcalinjerna i Peru.

– Vi är väldigt intresserade av ursprungsbefolkningar och har bestämt oss för att ge den dricks vi får till en organisation som stöttar mapuches som är en ursprungsbefolkning i Chile. På deras språk betyder "antu" sol, säger Carlos Amigo.

Till en början har restaurangen öppet måndag till lördag från 15, men planen är att öppna för lunch och på söndagar framöver.

– I vinter har vi även tänkt ha ett julbord för äldre. Vi är ju granne med ett äldreboende och jag tar själv hand om en äldre person som just har kommit in på ett äldreboende och är jätteglad. Han har blivit kär där också, säger Carlos Amigo.