Francisco Munoz hoppas att fler vill engagera sig som volontärer när föreningen En utsträckt hand åter öppnar öppet hus i nya lokaler. Foto: Helle Kikerpuu

Ny lokal för integration i Täby - Men brist på volontärer

Föreningen En utsträckt hand har fått nya lokaler för att anordna öppet hus där nyanlända och volontärer kan mötas och lära känna varandra. Men volontärer är det brist på.

  • Publicerad 12:06, 23 jan 2018

Under torsdagskvällen samlades ett femtiotal människor på K30, som förut var Täby Park Hotell, för att delta på uppstartsmötet och volontärträffen ordnad av föreningen En utsträckt hand.

Föreningen, som vi tidigare skrivit om, arbetar med att hjälpa nyanlända familjer i Täby och Danderyd att komma igång med sina nya liv. Det handlar om att tillhandahålla möbler till den första lägenheten, främja integration genom möten mellan människor och ha en dialog med kommuner och myndigheter.

LÄS MER: Människorna bakom den utsträckta handen

Det är i samband med att föreningen tilldelats nya lokaler av kommunen som volontärverksamheten åter kan starta med regelbundna öppna hus för nyanlända. Efterlängtat tycker Francisco Munoz som varit verksam i föreningen sedan starten och sitter i styrelsen.

I pysselrummet står Gea Vink och Abdul Bara som är två engagerade volontärer. Foto: Helle Kikerpuu

Donerar till föreningen

– Vi blev av med den gamla lokalen runt midsommar förra året, men när kommunen tog över verksamheten på Park Hotell fick vi möjligheten använda de här lokalerna istället. Under tiden som gått har vi inte haft något regelbundet öppet hus, men i februari kommer vi dra igång varje torsdag.

De nya lokalerna på sjätte våningen består av ett större fikarum, ett pysselrum för barn som följer med på torsdagarnas öppna hus, ett tyst studierum, ett aktivitetsrum samt ett rum där Vård i centrum kommer finnas till för vårdrådgivning.

Ute i hallen står soffor och bord som privatpersoner donerat till föreningen.

– Möbler är enklast att ordna. En kvinna köpte till exempel åtta lackbord från Ikea till oss, säger han.

Pysselrummet står redo att ta emot lekande barn. Foto: Helle Kikerpuu

"Inget att förlora"

Men vad föreningen behöver mest stöd med är fler volontärer som kan engagera sig i torsdagarnas öppna hus. För tillfället kan föreningen bara använda lokalerna på torsdagar på grund av volontärbristen.

– Vi har tillgång till lokalerna, men tyvärr har vi bara kapacitet att ha öppet hus en dag i veckan. Förhoppningen är att fler vill engagera sig och då kan vi börja utöka vår verksamhet.

– Det är en tröskel man ska stiga över och det kan vara jobbigt eftersom man kanske är rädd eller blyg inför det nya.

Två som dock engagerat sig är Gea Vink som till vardags är IT-konsult och Abdul Bara som själv är nyanländ och engagerat sig som volontär samtidigt som han jobbar som underskötare.

– Det finns inget att förlora. Det finns bara bra saker med att engagera sig, dels för sig själv, dels för samhället i stort, säger Gea.

– När jag kom till Sverige var jag väldigt ensam och jag vågade inte prata svenska, men här fick jag en chans att möta och prata med volontärer och det betydde väldigt mycket, säger Abdul som nu själv är volontär.

Vill du engagera dig i En utsträckt hand?

Besök deras Facebook-sida "En utsträckt hand - Täby & Danderyd" där du kan läsa mer om föreningen och anmäla dig som volontär.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M utmanar partier och Täbybor att kasta skräp

Nyheter "Vill samla så många som vi kan" Moderaternas nya vallöfte: 100 papperskorgar till kommunen. Nu vill de utmana andra partier i kommunen.tisdag 22/5 17:13

Efter attacken - nya träd på plats

Nyheter Skyddas av stängsel I januari skövlades 56 träd, olovligen, vid Rönningesjön. Nu har nya träd planterats, och fått skydd runt sig.tisdag 22/5 16:30

Vi är stockholm