Social grej också. "Flera har lärt känna varandra genom löpargruppen", berättar Elias Soto och Marcus Nordgren. Foto: Mikael Andersson

Ny löpargrupp med trygghetsfokus i Vasastan

Få sällskap genom Vasastan när du springer. Nu har ett gäng gymnasieelever startat en löpargrupp med fokus på trygghet och gemenskap.

  • Publicerad 11:33, 27 nov 2015

Vasastadsbon Marcus Nordgren går sista året i Idrottsgymnasiet. I somras läste han om mordet i ett motionsspår i Upplands Väsby.

– Det är hemskt att folk blir överfallna och till och med mördade när de är ute och springer. Jag vet många som tycker att det är läskigt att vara ute och träna själva. Så kom vi på idén att starta en löpargrupp, säger Marcus Nordgren.

Tillsammans med klasskamraterna Elias Soto, Kajsa Lönnroth, Martina Wendt och Olivia Gogoll har han bildat Safe Running UF.

Varje onsdag vid 19 träffas gruppen vid flaggorna utanför Karlbergs slott. Sedan får alla deltagare reflexvästar och springer tillsammans i Karlbergsparken. Sträckan är cirka 5,8 kilometer och om det är några som springer lite saktare än andra bildas två olika grupper.

Välkomnar alla

– Vi välkomnar deltagare i alla åldrar. Den äldsta som springer med oss just nu är i 60-årsåldern, säger Elias Soto.

Det viktigaste när de springer tillsammans tycker han och klasskompisarna är att alla ska känna sig trygga.

– Man behöver inte vara snabb eller vältränad. Jag tror att vissa kan dra sig för att träna med grupper som har teknikfokus så det har vi valt bort, säger Marcus Nordgren.

Safe Runnig UF är ett så kallat UF-företag vilket innebär att skolan samarbetar med den ideella och obundna utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet.

Peppade på att fortsätta

Om det går bra är eleverna peppade på att fortsätta med företaget även när de har gått ut gymnasiet. Och de har potential att lyckas.

– Vi har redan ett 20-tal som springer med oss och när vi presenterade företagsidén för alla andra treor i skolan röstades den fram som den bästa, säger Elias Soto.