OMBILDNING. Förvaltarens lägenheter på Bergshöjden är på väg att säljas. Foto: Ulrica Andersson

Ny lösning för bostadsköp får kritik

En ny typ av erbjudande om snabba pengar för den som vill göra sig av med sin lägenhet har gått ut till hyresgäster i Hallonbergen. Okontroversiell hjälp, enligt avsändaren. – Detta stoppar bara pengar i människors fickor, säger Peter Schilling (S).

  • Publicerad 16:39, 16 maj 2018

På Bergshöjden i Hallonbergen har en köpstämma tackat ja till att köpa fastigheten med 344 lägenheter. Tillträde skulle ha skett i februari, men Förvaltaren har gett bostadsrättsföreningen mer tid. Nu har de till 1 juni på sig att ordna finansieringen.

Under tiden går ett brev ut till de boende: Den som inte själv har möjlighet att finansiera köpet kan ändå göra ett snabbt klipp.

Avsändare är en hyresgäst som varit aktiv i ombildningsprocessen och som vill se till så att fler ska kunna köpa loss sina lägenheter. Detta genom att teckna avtal om samköp av lägenheten och, vid samma tillfälle, om att sälja sin egen andel i samägandet för en överenskommen summa.

"På så vis har du både köpt och sålt din lägenhet inom loppet av någon minut med kraftig vinst", står i utskicket.

I utskicket beskrivs det som både lagligt och riskfritt. "Den enda risken är om ombildningen faller av någon oväntad anledning – för då blir det ingen affär och då händer ingenting."

Avtalen skrivs på efter att bostadsrättsföreningen har fått tillträde till fastigheten, enligt Mattias Anderberg som står bakom utskicket. 54 av de 344 hyresgästerna har fått ett riktat erbjudande, utifrån att de till exempel ändå hyr ut i andra hand.

Han liknar det vid crowdfunding och att de gör hyresgäster som har svårt att få lån en tjänst. Bostäderna är billiga, men ändå är det tufft för personer med stabil ekonomi när bankerna är "sönderreglerade".

Mattias Anderberg räknar med att den som säljer sin bostad gör en vinst efter skatt på omkring en halv miljon kronor. Den egna vinsten lär landa på 15 procent av värdet som respektive lägenhet säljs för i slutänden.

– Vi gör detta privat, jag och en vän som är finansiellt stark. Vi märkte i höstas att flera hade problem att få lån, hyresgäster ringde och grät. Om det fungerar skulle vi kunna göra detta i fler ombildningar, säger han.

Detta handlar inte om något lån utan om hjälp att finansiera, enligt honom.

– Det är helt okontroversiellt, vi hoppas att det blir mer av den varan. Vi är stolta, säger Mattias Anderberg.

Oppositionsrådet Peter Schilling (S) håller inte med.

– Detta är rovdrift på de gemensamma tillgångarna och borde vara olagligt, säger han.

Socialdemokraterna vill inte se fler ombildningar. Att stoppa dem vore ett sätt att även hindra det som beskrivs som spekulation.

– Jag kan förstå de människor som ser en möjlighet i att förvalta sin egen bostad, men detta stoppar bara pengar i människors fickor, säger Peter Schilling.

Jurist: Fundera igenom affären

Förvaltaren misstänker inga oegentligheter i samband med ombildningen på Bergshöjden. Är man osäker på ett erbjudande är det bra att själv kontakta en jurist innan man bestämmer sig, enligt Konsumentverket.

De sakkunniga som Vi i Sundbyberg har varit i kontakt med har inte hört talas om något liknande upplägg tidigare.

Johan Mirtorp, förbundsjurist hos Hyresgästföreningen, är tveksam och manar till försiktighet. En affär som görs innan bostadsrättsföreningen tagit över fastigheten skulle kunna räknas som försäljning av hyreskontrakt, något som är olagligt.

Så är dock inte fallet här, enligt Mattias Anderberg som står bakom utskicket.

Förvaltaren har fått kännedom om upplägget och låtit en advokat titta närmare på det. Advokaten har inte kunnat se några misstänkta oegentligheter.

– Det förefaller inte som något som är olagligt. Vi väljer därför att inte ta ställning i frågan, säger Björn Forsman, jurist hos Förvaltaren.

Alla typer av stora beslut och köp ska man fundera igenom noga, menar juristen Maria Nilsson på Konsumentverket. Är man osäker är det bra att kolla upp saker själv; även om något inte är olagligt kan ett erbjudande vara mindre fördelaktigt än det verkar.

– Man gör rätt i att kontakta en egen jurist som får kolla på erbjudandet, så att man slipper hamna i bekymmer, säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Grand Garbos prylar säljs på auktion

Nyheter Allt från bardisk till discokulor ska bort En discokula för några hundralappar, eller kanske en gasspis. Alla som sörjer att Grand Garbo bommats har nu möjlighet att bli ägare av något nostalgiskt från nattklubben.onsdag 16/1 7:30

Nya SL-appen visar var försenade tåget är

Nyheter Pushnotiser ska guida resenärer En ny reseapp ska göra det enklare att hålla koll på föreseningar och inställda avgångar. Blir tåget försenat skickas pushnotiser ut direkt.måndag 14/1 14:52