Förstår men hade velat se. Helena Havas hade sett framemot luciafirandet på förskolan. Foto: Helle Kikerpuu/Mostphotos

Ny luciatradition på Täbyförskolor – föräldrar stängs ute

Istället för glädje och förväntan upplever många barn och anställda på förskolor stress runt lucia. Nu väljer flera förskolor att skippa det traditionella luciafirandet.

  • Publicerad 15:58, 30 nov 2017

Lisa Nordenståhl, som driver Täbygläntans förskolor, upplever att lucia inte alltid blir så harmoniskt och mysigt för barnen som det är tänkt, utan att det i stället blir en del stress.

– Barnen tycker ofta att det är jobbigt, de sjunger inte. De minsta barnen tycker bara att det här är jättekonstigt. De förstår inte varför de ska stå där uppradade och sjunga inför massa människor som de inte vet vilka de är, säger Lisa Nordenståhl.

Därför bestämde de sig för att plocka bort det traditionella firandet på deras enhet Lovis, som ligger i Valla.

– Föräldrarna fick komma i november på en frukostfika och sedan kommer de äldsta barnen på förskolan att lussa och sjunga för de yngre barnen. Alla får naturligtvis vara utklädda på lucia ändå, säger Lisa Nordenståhl.

Även på flera av Täbygläntans andra förskolor har man valt att ha alternativa luciafiranden.

Fler som kör föräldrafritt

En annan förskola som också har luciafirande utan föräldrar är nystartade Ullna förskola.

– Barnen är så små, de hinner oftast inte reflektera över det här när det är så mycket runt omkring, med föräldrar, sång och så vidare, säger Eva Palo, huvudman för Ullna förskola.

– Det är kanske min egen upplevelse som jag haft med mina egna barn att de tycker att det är kul att klä sig i luciakläderna, men när det ska bli en uppställning framför föräldrarna så är de kanske lite för små.

Ullna förskola kommer i stället att ha grötfrukost tillsammans med föräldrarna.

"Stessmoment för föräldrarna"

Lisa Nordenståhl upplever att även föräldrarna är positiva till det här.

– Jag har en förälder som sa "åh vad tråkigt, får vi inte höra alla barn sjunga". Resten av föräldrarna som uttalat sig har sagt "gud, vad skönt". Det här var ett stressmoment för föräldrarna också. Men det är säkert lite delat, säger Lisa Nordenståhl.

En av föräldrarna vi pratat med, Isabell Wall, tycker att det är tråkigt att hon som förälder inte får gå på luciafirande på förskolan Ullna förskola.

– Jag hade sett framemot det, men jag hade inte hört något om att det inte skulle bli något. Det hade varit mysigt, säger hon.

Även Helena Havas hade sett framemot lucia på förskolan:

– Det är jättetråkigt. Jag har ett äldre barn som alltid haft luciafirande. Det är en av få gånger som man får en insyn och träffar andra föräldrar.

Samtidigt kan Helena Havas förstå förskolans val:

– Om de gör det för barnens skull, om någon tycker att det är jobbigt. Så länge de firar lucia tycker jag att det är helt okej. Sedan är det tråkigt för mig som förälder.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Vi är stockholm