Erik Mellqvist och Patrik Asplund öppnar Mellqvists matbar. Här står de framför skylten som tidigare prydde skyltfönstret och där det står att de öppnar "inom kort". Nu funderar de på att rama in den och ha som inredning. Foto: Mimmi Epstein

Ny matbar ska öppna på Rörstrandsgatan

Förra sommaren skulle Mellqvist ha utökat med en pintxosbar på Rörstrandsgatan. Men mycket kom emellan. Nu hoppas man på att kunna öppna i maj.

  • Publicerad 19:30, 9 apr 2019

Det var i augusti förra året som Erik Mellqvist och Patrik Asplund planerade att öppna en pintxosbar på Rörstrandsgatan 6, bara 25 meter från deras populära kafé.

Länge stod det på dörren att stället öppnar "inom kort". Men någon öppning har det inte varit tal om. Hittills.

Mellqvist öppnar pintxos-bar i Birkastan

– Folk har undrat, har de slut på pengar? Går de och drar benen efter sig? Jag har funderat på att skriva någon förklaring, turerna är lite krokiga. Det började med att vi upptäckte en vattenskada så vi var tvungna att dränera lokalen och riva ut allt golv. Det tog ungefär ett halvår, säger Erik Mellqvist.

Efter det gjorde han och Patrik Asplund om konceptet efter att i en första omgång ha nekats bygglov.

– Efter det fick vi en ny handläggare på stadsbyggnadskontoret som såg att det var prickad mark vilket innebar att vi inte fick bygga om någonting över huvud taget. Det hade inte den första sett. Då var det valtider, därför tog det väldigt lång tid. Till slut fick vi i alla fall politikerna med oss och fick bygglov trots allt, säger Patrik Asplund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu är lokalen snart färdigbyggd och de väntar på besked om alkoholrättigheter. Förhoppningen är att stället, som ska heta Mellqvists matbar, ska öppna någon gång i maj.

– Vi kommer att servera nordisk lunch och på kvällen kommer det gå över i pintxos. Vi vill göra riktigt bra pintxos och har anställt en kille från Madrid som har jobbat på en- och tvåstjärniga krogar i Europa, säger Erik Mellqvist.

Förutom pinxtos, som ofta består av en brödskiva med några delikatesser ovanpå, kommer det att finnas spansk/nordisk mat på menyn.

– Tanken är att det ska vara plockmat som man delar på med sina vänner. Vi har byggt upp en stämning på Mellqvist kaffebar med mycket prat, lite musik, diskussioner och så vidare. Den vill vi ta med oss till det nya stället, det blir inga vita dukar, säger Patrik Asplund.

Restaurangen kommer att rymma cirka 75 gäster.

Lokalen håller på att göras i ordning och kommer att påminna om Mellqvists kaffebar, till exempel är golvet likadant. Foto: Mimmi Epstein

Norra Spaniens tapas

Smårätten pintxos kommer från Baskien i Norra Spanien och betyder tapas på baskiska.

Den består ofta av en liten brödskiva med någon delikatess ovanpå. Då och då med en tandpetare i. Baskien är känt för sin matkultur och för sina pintxos. I San Sebastian, eller Donostia på baskiska, trängs Michelinkrogarna – inte sällan med just pintxos på menyerna.