Ny mödravårdscentral på gång i Danderyd

Barnmorskemottagningen på Danderyds sjukhus stänger vid årsskiftet. Nu är det så gott som klart att en ny aktör öppnar upp i kommunen.

  • Publicerad 11:59, 16 nov 2018

Det är sedan tidigare känt att barnmorskemottagningen vid Danderyds sjukhus stänger vid årsskiftet.

– Vård som inte behöver vara på akutsjukhus ska inte vara det. Då har man sagt att Danderyds sjukhus ska upphöra med barnmorskemottagning, säger Rasmus Jonlund (L), kommunikationschef.

Enligt Rasmus Jonlund ska intresset för att starta en ny mottagning i Danderyd varit väldigt stort. Nu har Mama Mia, en privat mödravårdscentral, har ansökt om att få öppna upp en enhet i Danderyd.

Exakt var Mama Mia kommer ligga är inte helt klart, men det kommer att vara i närheten av Mörby centrum.

– I stället för att ligga vid sjukhuset ska den ligga mer centralt, där folk rör sig, säger Rasmus Jonlund.

"Kräver lite jobb"

Redan nästa vecka ska ett beslut om Mama Mia tas och den ska kunna öppna upp 15 december.

– Arbete pågår för en bra övergång för föräldrarna och med de barnmorskor som i dag jobbar på Danderyds sjukhus, berättar Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Är det inte ondödigt krångligt att stänga en enhet för att öppna en liknande?

–Det är klart att det kräver lite jobb, men vi tror att det är bättre i längden. Vi tror verkligen på det här att man inte behöver ha all vård på akutsjukhusen, utan att vården ska komma närmare människor, säger Rasmus Jonlund.

Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd, menar att de varit oroade över agerandet att stänga barnmorskemottagningen och sedan lita på marknaden.

– Det är klart att vi är positiva till att mödravården nu finns kvar, Men att först lägga ner och sen hoppas på att marknaden ska möta vårdbehövet menar jag är oansvarigt, säger hon.

– Det visar vilket synsätt de har kring mödravård. Alla kvinnor, och föräldrar, ska känna en trygghet att vården finns.

Henriks spel tar Mörbyeleverna ut på äventyr i skolan

Nyheter "Ville hitta ett nytt sätt att få klassrummet levande" Hallå där, Henrik Isacsson, SO-lärare på Mörbyskolan! Du har gjort dataspelet Escape Room till dina elever – varför då?tisdag 25/6 16:57

Hägernäsbor vill se bibliotek i centrum

Nyheter "Vi tror att det skulle skapa en mötesplats" Nu vill en grupp Hägernäsbor skapa en nya mötesplats i centrum – genom att flytta det lilla biblioteket från Hägernässkolan till Radarvägen.tisdag 25/6 16:26
Stockholm Direkt