Stor uppsättning. Så här såg det ut när "Johanna från Kallhäll" sattes upp i början av 1980-talet. Foto: Hans Sohlström/Per-Ulf Allmo

Ny musikteater ska skildra livet i Bolinder strand

För 40 år sedan sattes pjäsen "Johanna från Kallhäll" upp, som skildrade samhällsutvecklingen i Kallhäll sedan Bolinderverkens intåg. Och snart har det blivit dags för uppföljningen, där alla Järfällabor som vill bjuds in att delta.

  • Publicerad 16:27, 21 okt 2019

Cannie Möller, som är manusförfattare till både gamla och nya "Johanna från Kallhäll". Foto: Mikael Andersson

När musikteatern "Johanna från Kallhäll" sattes upp för runt 40 år sedan, visade den på utvecklingen som Kallhäll genomgått sedan 1900-talets början fram tills det att pjäsen gick av stapeln.

Den spelades för utsålda hus två år i rad, enligt teaterföreningen Teodok. Nu, fyra decennier senare, har Teodok bestämt sig för att följa upp dåtidens succé. Den första akten återanvänder sig av den första Johanna-pjäsen för att få en historisk tillbakablick, och i andra akten blir det fokus på samtid och framtid.

– Idén till den förra pjäsen uppstod när Svenska Maskinverken, som det gamla Bolinders då hette, la ner sin produktion i slutet av 70-talet. Vi skildrade arbetarrörelsens kamp under 1900-talet från ett lokalt perspektiv. Nu är ramen i den nya pjäsen de som flyttar in i Bolinder strand, berättar Cannie Möller, manusförfattare till både den gamla och den nya pjäsen.

Två av karaktärerna i den kommande pjäsen heter Kalle och Johanna, som även figurerade i den första upplagan. Men den här gången är de nyinflyttade i nybyggda lägenheter i Bolinder.

Här finns hela Bolinders industrihistoria

Klimatfrågan central i nya pjäsen

I våras drog en "forskningsgrupp" på Teodok igång med att prata med Järfällabor om hur de ser på livet i kommunen, och på framtiden. Något som många av de tillfrågade tog upp var klimatfrågan, som därför kommer att spela en viktig roll i pjäsen.

– Det är en av de stora frågor som människor överallt tar upp när man pratar om framtiden. Tanken med pjäsen är att utgå från de som flyttar in till Bolinder nu, för lokalsamhället i dag är också en spegling av det globala, säger Cannie Möller.

Ambitionen är en stor ensemble på 30-40 personer i alla åldrar, och förhoppningen är att lokala körer ska vilja delta. I november bjuder Teodok in alla nyfikna Järfällabor till att höra och sjunga den nyskrivna körmusiken som komponerats för föreställningen (se faktaruta). Alla som vill medverka antingen på eller bakom scen är välkomna. Premiären planeras till vintern 2020/2021.

Uppstart i november

Vad? Lördag 16 november klockan 14 presenterar föreställningens kompositör Lasse Dahlberg den nyskrivna musiken som ska användas på scen i "Johanna från Kallhäll 2020". Det går bra att både lyssna och sjunga med i körmusiken.

Var? Teodok, Gamla Folkets Hus i Kallhälls villastad, Blomstervägen 11.

Stockholm Direkt