Samodling. Elin Holmgren applicerar sin kunskap om hållbar odling genom att dra ihop ett gäng Frösundabor och göra i ordning en trädgård tillsammans. Foto: Privat

Ny odlingsgrupp i Frösunda snyggar till det vid stationen

Frösundabon Elin Holmgren har startat en odlingsgrupp som träffas en gång i veckan och diskuterar klimatsmart odling. Först ut är att fixa en trädgård vid Frösunda station.

  • Publicerad 15:41, 23 okt 2019

Har du lagt märke till att någon grävt upp massa jord mellan Frösunda stationshus och loppismagasinet?

Det är odlingsgruppen Frösunda Växtverk, en nystartad studiecirkel, som håller på att bygga en klimatsmart trädgård med lokala växter där.

– Vi har fokuserat på att inte köpa saker utan samlar in växter och plantor från lokala trädgårdar, och lite vad vi hittar. Vi har också byggt egen jord av kompost, halm och olika organiska material. Den jord vi köper är oftast torv, och det är en riktig miljöbov.

Frösundabon Elin Holmgren, som pluggar urbant ekohushåll, är initiativtagaren till projektet.

– Jag valde i mitt sista arbete att starta en studiecirkel om hållbar odling. Det är det vi gör nere vid stationen, säger Elin.

Smultron och plommonträd

Odlingsgruppen består i dagsläget av tio personer i åldrarna 20-82 år, och sker i samarbete med Studieförbundet Sensus och Frösunda hembygdsförening. Varje torsdag träffas gruppen och vid stationen har de hunnit planterat äppel- och plommonträd, röda vinbärsbuskar och smultron.

Elin Holmgren berättar att tanken är att man i sommar ska sätta ut lite bord och stolar i trädgården.

– Det ska bli en liten oas där vi kan samlas i Frösunda. Jag är uppvuxen i Frösunda så det ligger mig varmt om hjärtat att sätta lite fart på bygden. Det är viktigt att det händer saker, annars blir det lätt att det stagnerar på landsbygden, säger Elin.

Nu i vinter kommer studiecirkeln påbörja nästa projekt. Då kommer fokus vara diskussioner kring hushållning och hållbarhet i stort, hur vi lever klimatsmart. Alla är välkomna att vara med.

Permakultur. Filosofin om att inget ska gå till spillo är grunden för trädgården som börjat ta form vid Frösunda station. Jorden utvinner gruppen själva. Foto: Privat

Stockholm Direkt