Naturparkour. Nu invigs en naturparkourbana på Lida för att locka ut fler Botkyrkabor till friluftsgården och naturen. Foto: Friluftsfrämjandet

Ny parkourbana ska locka ut Botkyrkaborna i naturen

Parkour bland träd, klippor och kottar istället för i betongen. Nu öppnar Friluftsfrämjandet en naturparkourbana på toppen av skidbacken på Lida för att locka ut fler Botkyrkabor i skogen. I helgen invigs den.

  • Publicerad 16:42, 16 maj 2018

Parkour är sporten där man tränar på att ta sig fram över, under och genom de hinder som kommer i ens väg i stan. Över en mur, genom ett staket eller genom att hoppa upp och svinga sig i en stolpe.

Men nu öppnar Friluftsfrämjandet i samarbete med Lida friluftsgård en naturparkourbana på toppen av Lidas skidbacke.

– Det är samma grundtanke som i vanlig parkour, men med fokus på att ta sig fram i skog och mark, berättar Hélène Lagerlöf, ordförande för Friluftsfrämjandet i Botkyrka.

I trä istället för betong

Parkourens grundfilosofi handlar om att se alla hinder som möjligheter. Sporten har sitt ursprung i Frankrikes förorter, i betongen. Och medan andra parkourbanor ofta är gjorda i just betong är naturparkourbanan i trä.

Tanken är att man ska öva upp rörlighet, smidighet och fantasi för att ta sig förbi de olika uppbyggda hindren för att efter några gånger ge sig ut på parkouräventyr i skogen. Om det är lika häftigt och snabbt som urban parkour är upp till utövaren.

– Ja, proffsen tar sig fram otroligt fort och avancerat. För oss nybörjare går det inte så fort, säger Hélène Lagerlöf, som själv testat naturparkour.

Hoppa upp på en sten

Även om en del av syftet är att locka fler barn och unga ut till friluftsområdet på Lida så tror hon att vuxna kan ha nytta av få ett parkour-state-of-mind.

– Det handlar om att vara nyfiken och hitta på olika sätt att ta sig fram. Vi vuxna håller oss gärna till trottoarer och stigar. Barn är bra på att vara nyfikna och testa nya saker, som att hoppa upp på en sten. Det här är ett sätt för oss vuxna att väcka det igen och få barn att behålla det.

Till helgens invigning kommer det att finnas parkourinstruktörer på plats på banan som kommer göra en uppvisning och ge tips och tricks till dem som vill testa. Det bjuds också på tipspromenad och andra familjeaktiviteter. Grilleldarna är tända för den som vill grilla.

Invigning i helgen

Invigningen är den 19 maj från klockan 12 till 15 på Lida Friluftsgård.

Naturparkourbanan är på toppen av skidbacken. Den som vill kan gå upp för backen eller ta den mindre branta trappan upp.

Klockan 13 sker den officiella invigningen av naturparkourbanan. Då finns parkourinstruktörer på plats för att ge tips och tricks. Det blir också tipspromenad, aktiviteter och grillning.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.