Ny pendeluppgång ska utredas

Löftena om en ny uppgång till Tullinges pendeltågstation har duggat tätt genom åren. Nu har regionspolitikerna bestämt att en utredning ska starta. Men många pendlare tvivlar på att det kommer bli verklighet av pratet.

  • Publicerad 17:22, 30 apr 2019

En ny uppgång vid Tullinge station ska utredas. Det har Region Stockholm bestämt.

– Vi tar det här initiativet för att lösgöra frågan från den tidigare låsningen. Vi ska komma loss med en skarp utredning som sedan går över i en avsiktsförklaring och genomförandeplan, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

I klartext: Tjänstemännen på Region Stockholm ska titta närmare på hur en ny uppgång ska kunna byggas och vem som ska göra – och betala – vad. De tre parterna i målet är SL, Botkyrka kommun och Trafikverket, som äger stationen.

Kristoffer Tamsons har tidigare sagt att en ny uppgång bygger på att Trafikverket är med på upprustningen av stationen, och därifrån har klartecken fortfarande inte getts.

– Såna här processer börjar alltid med en dialog och det är det jag ser framför mig att vi ska ha. Men det är klart att vi är tre som på ett eller annat sätt ska bli överens. Jag har goda förhoppningar, säger han.

En ny station har ju lovats tidigare. Vad är det som nu gör att Tullingeborna kan få upp hoppet om att det faktiskt ska ske?

– Faktumet att jag har uppfattat att Botkyrka kommun har skarpa planer för stadsutveckling runt Tullinge station. Och att vi har sett hur stationen har fått ökat resandet som nu har stabiliserat sig på hög nivå, säger Kristoffer Tamsons.

MYCKET FOLK. Resenärerna till och från Tullinge station har ökat och ligger nu stabilt på en hög nivå, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M). Foto: Claudio Britos

DELAT ANSVAR. SL driver trafiken till Tullinge men det är Trafikverket som äger stationen. Foto: Claudio Britos

På Tullinge station är det få som vågar hoppas på att en ny uppgång denna gång faktiskt blir verklighet.

– Det är mycket prat. Diskussionen kommer upp ibland, som nu, men sedan försvinner den. Så man undrar om det faktiskt blir något, säger Tullingebon Eva Elvesjö Stillberger.

Hon bor på den östra sidan av Tullinge och behöver gå en bra bit för att komma till den uppgången som finns.

– Jag saknar en uppgång åt det andra hållet, det har jag tänkt på länge. Då skulle jag slippa ta omvägen runt. Och det skulle bli mindre trångt. I rusningstrafik får man vänta på sin tur för att komma ut, säger hon.

SKEPTISK. Tullingebon Eva Elvesjö Stillberger saknar en andra pendeluppgång men tvekar på att en faktiskt kommer komma. "Man undrar om det faktiskt kommer bli något eller om det bara pratas", säger hon. Foto: Claudio Britos

Trängseln i uppgången nämns av många som ett problem. Dörrhaveriet i vintras, då dörrarna gick i baklås och morgonpendlare blev inlåsta, är färskt i många minnen.

– Det är en säkerhetsrisk att bara ha en uppgång. Det är alldeles för trångt som det är nu. Och sedan man bytt till de nya bredare spärrarna är det ännu trängre, säger en Tullingbo som vill vara anonym.

Hon hyser inget stort hopp om att en ny uppgång kommer bli till snart.

– Det är alltid någon annan som ska finansiera det. Alla skyller på alla, säger hon.

Dörrarna som gick i baklås för att en drivmotorn brunnit, och när det skedde gick det inte att dra isär dörrarna manuellt. Nu ska det rättas till.

– I maj påbörjar vi ett arbete med att byta ut det befintliga dörrpartiet på stationen i Tullinge, säger Maria Hansson, pressansvarig på MTR som ansvarar för driften av stationen.

På vardera sida om skjutdörrarna kommer det också bli nödöppningsdörrar.

TRÅNGT. Med bara en uppgång blir det ibland trångt på stationen. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos